Mupo käed seoks lahti riigikogus toppav seadus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piletikontroll.
Piletikontroll. Foto: Mihkel Maripuu

Kui riigikogu võtaks vastu korrakaitseseaduse eelnõu, tekiks võimalus anda näiteks mupole õigus kaaskodanikke häirivad reisijad bussist välja tõsta ja kainestusmajja viia.


Praegu on munitsipaalpolitseinikul õigus käskida eeskirju rikkunud isikul bussist väljuda, et saaks tema rikkumist menetleda. Võrdlusena, reisisaatjatel pole isegi taolist õigust.

Kõik, mis seondub korrakaitsega, jääb hetkel vaid politsei ja päästeameti pärusmaaks ning nii võib mupo piletita joodiku bussist näiteks välja tõsta, kuid ei tohi teda üksi jätta või kainestusmajja viia.

Sellele probleemile pakubki justiitsministeeriumi pressijuhi Ivi Papsteli sõnul lahenduse juba pikemat aega riigikogu menetluses olev korrakaitseseaduse eelnõu.

Ressursside kokkuhoiuks ja paindlikkuse suurendamiseks saab nimelt anda osade korrakaitseülesannete täitmine üle, kui sõlmida riigiga vastava haldusleping.

Eelnõus nähakse ette neli juriidilist isikut või nende kategooriat, keda riik võib korrakaitseülesandeid täitma volitada.

Need on turvalitsentsi omav turvaettevõtja, kaitseliit, MTÜ, mille põhikirjaline eesmärk on avaliku korra kaitsmine, ning kohalik omavalitsus, millel on korrakaitseüksus või ametisse nimetatud korrakaitseametnikud (näiteks mupo).

Lisaks sätestab eelnõu, milliste korrakaitseülesannete üleandmine on üldse võimalik. Need on avalikus kohas käitumise nõuete järgimise kontroll, kuriteoennetus ja abi osutamine kuriteo või muu korrarikkumise tõttu kannatanutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles