Lisaks Clintonile tuleb Eestisse Ashton

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister Hillary Clinton ja euroliidu välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton osalevad 22.-23. aprillil Tallinnas NATO välisministrite mitteametlikul kohtumisel.

Ashtoni otsuse üritusel osaleda avalikustas välisminister Urmas Paet esmakordselt tänasel valitsuse pressikonverentsil.

USA saatkonna teatel arutab 22. aprillil Tallinna saabuv Clinton Eesti valitsusliikmetega mitmeid mõlema riigi jaoks olulisi teemasid ning plaanis on ka kohtumine Eesti elanikega.

Seejärel osaleb Hillary Rodham Clinton NATO välisministrite mitteametlikul kohtumisel, mis kestab kaks päeva.

Clintonil on välisministeeriumi andmetel kavas kohtumised Eesti riigi esindajatega - kolleegi, välisminister Urmas Paeti, aga ka president Toomas Hendrik Ilvese ja peaminister Andrus Ansipiga.

Clintoni visiidi ajakavast ministeeriumi teatel hetkel vara täpsemalt kõnelda, kuna programm on veel valmimas.

Rahvatants ja viinavõtt

Esimest korda külastas Clinton Eestit 1996. aasta juulis - toona täitis ta USA esimese leedi kohuseid. 14 aasta taguse kohtumise üks värvikamaid hetki oli see, kui Eesti Ekspressi ajakirjanik Madis Jürgen presidendiproua Kolu kõrtsis reinlenderit tantsima meelitas.

Teist korda nägi Clintonit Eestis 2004. aastal USA kongressi delegatsiooni koosseisus. Delegatsiooni juhtis mõjukas vabariiklasest senaator John McCain, kes kandideeris hiljem Barack Obama vastu USA presidendiks. Obamaga on piike murdnud ka Clinton, kui ta üritas saada USA demokraatide presidendikandidaadiks. Mõlemast heitlusest väljus võitjana Obama.

2004. aasta kohtumise ühe eredama hetkena lekkis hiljem meediasse see, et Clinton ja McCain olid pidanud Eestis maha omavahelise viinajoomisvõistluse. Kes selle võitis, see info jäi siiski saladuseks.

NATO tipud Eestis

NATO suurkohtumisest võtavad osa kõigi alliansi liikmesmaade ja Afganistanis NATO julgeolekumissioonis ISAF osalevate riikide esindajad - 500-550 inimest 45 riigist. Kohtumist juhib NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Ürituse programm koosneb NATO välisministrite kolmest töösessioonist, kultuuriprogrammist ja ametlikust tööõhtusöögist 22. aprillil ning ISAFi välisministrite kohtumisest 23. aprillil.

Välisministrite kohtumise edukas korraldamine nii sisulisest kui ka korralduslikust aspektist on välisminister Urmas Paeti hinnangul 2010. aastal Eesti NATO-suunalise tegevuse üks olulisemaid eesmärke.

Loe lisa!
Hillary Clinton nägi Eestis päikest ja äikest

Hillary Clinton jõi Eestis senaatoriga võidu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles