Pomerants kummuli gaasitsisternist: tark ei torma

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi-Tartu maanteel Mustvee lähistel teelt välja sõitnud Poola päritolu gaasiveok.
Jõhvi-Tartu maanteel Mustvee lähistel teelt välja sõitnud Poola päritolu gaasiveok. Foto: Lõuna-Eesti Päästekeskus

Siseminister Marko Pomerantsi sõnul võttis päästjatel Jõgevamaal Raja küla juures eelmisel nädalal kraavi sõitnud gaasitsisterni püstisaamine kaua aega seetõttu, et enne üritati probleem muul moel lahendada.


«Sellise õnnetuse puhul tark ei torma, vaid teeb endale selgeks, mis on võimalikud tagajärjed, ja siis viiakse läbi ka tegevus,» rääkis Pomerants riigikogu ees arupärimistele vastates..

«Nende tundide jooksul, kui see operatsioon toimus, muudeti võimalikku nii-öelda edasiliikumise otsust vähemasti neljal korral ja tõstmine oli see viimane, mida arvati, et siiski võiks proovida, eeldades, et Raja asula õhku ei lenda koos inimestega.»

Kui esmane ja põhjendatud otsus oleks olnud masin kraavist üles tõsta, siis oleks päästjad saanud Pomerantsi hinnangul sellega kas Ida-Viru või teiste kraanade abil 3-4 tunniga hakkama.

«Aga otsused ise erinesid ja esialgselt kaaluti näiteks seda, kas on kõigepealt võimalik see veeldatud gaas välja pumbata, siis kas on teda võimalik näiteks atmosfääri lasta jne. Seda liigutamist ei peetud väga pikka aega väga mõistlikuks.»

Tema sõnul võttiski tsisterni kraavist välja tõstmine aega mõned tunnid.

Keskerakondlaset riigikogu liige Lembit Kaljuvee väitis samas riigikogu infotunnis, et talle jättis metaaniauto avarii Jõgevamaal meie päästeteenistusest äärmiselt kehva mulje.

«Tegemist on ju regiooniga, kus on tohutud tööstusettevõtted, kellel on igasugune tõstetehnika olemas. Ma arvan, et mõne tunniga oleks võinud see veok seal teel olla.»

Tema sõnul jäi mulje, et päästeametil ei ole praktiliselt koostööd ettevõtetega ja nad toimisid seal nagu peata kanad. «12-14 tundi seisis auto seal kraavis upakil ja kogu piirkond oli häiritud. Nii ei tohiks küll olla.»

31. märtsi hommikul kell 06.12 sõitis Jõgevamaal Kasepää vallas Raja külas Jõhvi-Tartu-Valga maantee 76. kilomeetril kraavi metaanilastiga gaasitsistern.

Kaitseväe rasketehnika ja eraettevõtte kraanade abil tõsteti veok öösel vastu 1. aprilli kraavist välja ratastele ning transporditi asustusest eemale.

Õnnetuspaigale saabus hilisõhtul Tartust eraettevõtte kaks kraanat ning Tallinnast ja Paldiskist kaitseväe rasketehnika, mille abil gaasitsisterniga veok kella 2.30ks ratastele tõmmati ja kraavist välja tõsteti.

Pärast ratastele tõstmist transporditi gaasiveok asustusest eemale ning 1. aprillil lahkus see Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles