Arvo Sarapuu: avalik huvi on laiem kui vaid piirkonna elanike arvamus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu.
Arvo Sarapuu. Foto: Toomas Tatar

Tallinna linnaruumi planeerimisel tuleb avalikke huve käsitleda laiemalt kui vaid konkreetse piirkonna elanike või seltsi huvi, sest need on sageli vastandlikud, leiab Arvo Sarapuu tänase online-väitluse lõppsõnas. 

Tallinn lähtub planeerimisel avaliku ja erahuvi kompromissist, kusjuures eelistatud on alati olnud avalik huvi. Jätkuvalt on menetluses korraga rohkem kui 300 planeeringut ning valdavat enamust neist ei vaidlustata. Sealjuures vaidlustatakse planeeringuid reeglina erahuvidest lähtudes ning asjades, kus küsimus on olnud avalikus huvis, on õigus jäänud linnale nii maavanema juures kui ka kohtuvaidlustes.

Oma vastuses märgite, et planeeringute menetlemise kiirendamiseks soovite menetluse viia digitaalseks nii, et erinevalt tänasest saaksid ametid samaaegselt kooskõlastustööd teha. Juhime Teie tähelepanu asjaolule, et Tallinnas jõustus eelmise aasta novembrist uus ehitusmäärus, mis näebki ette digitaalse menetluskorra, sealhulgas linna ametite üheaegse kooskõlastamise. Seda nii planeeringute kui ka ehitusprojektide osas.

Planeerimisel tuleb vaadata linna kui terviku huve, kus olulist rolli mängivad ka seltsid. Samas tuleb avalikke huve käsitleda laiemalt kui konkreetse piirkonna elanike või seltsi huvi. Näiteks kõik mõistavad uute lasteaiakohtade vajadust, kuid konkreetsete planeeringute menetlemisel põrkume sageli piirkonna elanike vastuseisule. 

Linn kaasab oma suurematesse projektidesse ja tegemistesse alati kolmandaid osapooli. Erialaliitude, MTÜ-de, ettevõtjate ja paljude riiklike asutuste koostöös on sündinud näiteks sellised suurüritused nagu Ettevõtluspäev, Keskkonnasõbraliku liikumise kuu, Heakorrakuu, Autovaba päev, Energiapäev. Seda loetelu võiks veel jätkata, aga kinnitan veelkord, et kõik suured linna ettevõtmised sünnivad alati koostöös väga paljude osapooltega.

Lõpetuseks tänan oponenti selle eest, et ta niivõrd olulise teema kui linnaplaneerimine tõstatas. Antud valdkond on linnale oluline ning avatud diskussioon võimaldab kitsaskohtadele lahendusi leida. Tänan ka moderaatorit hästi läbi viidud väitluse eest ning vabandan avaseisukohtade hilinemise pärast.  

Sellega on tänane online-väitlus lõppenud ning oodata jääb vaid kohtuniku seisukohta.

Debatt toimus Postimehe ja Eesti Väitlusseltsi koostöös omavalitsuste valimiste eel korraldatavas online-väitluste sarjas, mille eesmärk on tutvustada erakondade seisukohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles