IRL esitab Tallinna vapimärgi kandidaadiks Kelami

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna volikogu fraktsioon esitas Tallinna linna kõrgeima autasu − vapimärgi – kandidaadiks Eesti Kodanike Komiteede liikumise


eestvedaja Tunne Kelami.

Samuti esitas IRLi fraktsioon Tallinna teenetemärgi kandidaadid, kelleks on endine linnapea Jüri Mõis ja ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, vahendas fraktsiooni pressiesindaja.

«Tänu Tunne Kelami eestvõttel sündinud Eesti Kodanike Komiteede liikumisele ning sellest välja kasvanud Eesti Kongressile, Eesti Komiteele ja Põhiseaduslikule
Assambleele õnnestus lõpetada okupatsioon ning taastada riiklik iseolemine. 20 aastat tagasi toimunud Eesti Kongress tõestas, et uhkuse tundmiseks ei pea tõusma olümpiavõitja tasemele − piisab, kui olla vastutustundlik ja väärikas oma riigi kodanik. Kodanikualgatuse korras korrektselt ette valmistatud ja rahumeelselt läbi viidud valimised oli ainulaadne kodanikualgatus kogu maailmas, mis määras pikaks ajaks ära Eesti tuleviku. Tänu Tunne Kelami poolt 20 aastat tagasi tehtud otsustavatele sammudele on tänased noored tallinlased kasvanud üles vaba Eesti riigi kodanikuna,» meenutas IRL.

«Jüri Mõis, kes väärib tunnustamist juba ainuüksi Hansapanga rajamise, hoidmise ja edendamise eest, on teenetemärgi ära teeninud ka kui linnapea, kelle valitsemisaega iseloomustas mittepopulistlik ja linna jõulisele arengule suunatud lähenemine. Linnapeana teostas Mõis pikalt räägitud Tartu maantee läbimurde − puhudes sellega elu sisse Tallinna uuele Cityle −, käivitas suuri infrastruktuuriprojekte, ehitas lõpuni Lilleküla jalgpallistaadioni, asus lahendama noorte perede eluasemeküsimusi, tegi ära linnavalitsuse struktuurireformi ja töötas välja Tallinna finantsjuhtimise süsteemi,» rõhutas IRL.

«Viktoria Ladõnskaja on oma kirjutiste ja esinemistega teinud väga palju selleks, et erinevatest rahvustest tallinlased teineteist aktsepteeriksid ja mõistaksid. Ta on valgustanud eestivenelastele otsekoheselt eestlaste tundeid ja arusaamu ning selgitanud põlisrahvusele värvikalt siinse vene kogukonna emotsioone ja
tõekspidamisi. Ladõnskaja lood ja sõnavõtud on suunatud erinevate rahvuste lähendamisele ning kantud soovist saavutada sõbralik ja turvaline koosolemine,» leiab IRL.

Tallinna vapi- ja teenetemärkide saajad otsustab linnavolikogu aprilli lõpus. Autasud antakse pidulikult üle Tallinna päeval, 15. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles