Seppik: kohtureform teeb kohtud poliitiliseks tööriistaks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskerakonna volikogu võttis vastu avalduse, milles suhtutatakse kriitiliselt kohtute seaduse menetlemise protsessi ega toetata selle vastuvõtmist riigikogus.

Täna Valgas peetud volikogu avalduses hoiatatakse, et praegu riigikogu menetluses oleva kohtureformi eelnõuga ei looda uut ega õiglasemat kohtusüsteemi, vaid tegemist on katsega muuta kohtusüsteem poliitiliselt kontrollitavaks, kohtunikkond aga manipuleeritavaks ja mõjutatavaks.

«Eelnõul, mis loob kohtutest ühele isikule allutatud ja ühe isiku poolt kontrollitud poliitilise ja hierarhilise süsteemi, puuduvad eeldused sõltumatu kohtumõistmise tagamiseks. Eesti ei vääri sellist kolmanda võimu haru, millest saab vaid valitsuse käepikendus,» ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik.

Seppik tuletas meelde, et kohtutelt oodatakse põhiseaduslikku partnerlust esimese ja teise võimu suhtes, mida aga algatatud kohtureform ei taga.

Seppik tunnistas, et temale on täiesti arusaadav, miks on ka enamik riigikohtu enda liikmetest asunud seda eelnõu avalikult kritiseerima. «See ei ole ühe riigikohtuniku jaoks mitte just tavaline samm,» ütles Seppik. «Aga ju siis neil ei jäänud siis teist võimalust kohtunikkonna sõltumatuse kaitsmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles