Riigikogu valib neljapäeval juhatust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma riigikogu istungit juhtimas. .
Ene Ergma riigikogu istungit juhtimas. . Foto: Peeter Langovits.

Neljapäeval valitakse riigikogu juhatust, tõenäoliselt jätkab täies koosseisuses senine juhatus, kuhu kuuluvad esimees Ene Ergma ning aseesimehed Keit Pentus ja Jüri Ratas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon seab neljapäeval riigikogu juhatuse valimistel parlamendi esimehe kandidaadiks Indrek Saare ja kutsub teisi opositsioonierakondi toetama Saare kandidatuuri, vahendas SDE pressiesindaja.

Ametisse kandideerivad tagasi ka senised juhatuse liikmed - riigikogu Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv esimees Ene Ergma ning aseesimehed Keit Pentus Reformierakonnast ja Jüri Ratas Keskerakonnast. Valitsusliidu erakonnad hääletavad parlamendis ilmselt ametisse tagasi oma esindajad Ergma ja Pentuse. Keskerakond on teatanud oma kestvast toetusest Ratase jätkamisele juhatuses.

Sotside hinnangul saaks 37-aastane Saar suurepäraselt hakkama riigikogu juhtimisega, Eesti parlamendi esindamisega välissuhtluses ning suudab parandada viimastel aastatel ohtlikult madalale langenud riigikogu mainet. Sotsiaaldemokraatide aseesimees Saar kuulub riigikokku alates 2007. aastast.

Tänavu valiti ta Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee kodukorrakomitee aseesimeheks. Enne riigikogus tööle asumist juhtis Saar aseesimehena Rakvere linnavolikogu. Saar on lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia Kõrgema Lavakunstikooli ning on töötanud aastatel Rakvere teatri ning Teatri NO-99 direktorina, Eesti Teatrijuhtide Liidu juhatuse liikmena ning Eesti Etendusasutuse Liidu nõukogu esimehena.

Sotsiaaldemokraatide hinnangul vajab riigikogu hädasti uut esimeest ja tasakaalukamat juhtimist, sest Ene Ergma on riigikogu Eesti avalikkusega suheldes nigelalt esindanud ning ajanud oma töös lubamatut parteipoliitilist joont.

«Me ei saa kuidagi toetada Ene Ergma jätkamist. Riigikogu esimees peab olema riigikogu esimees ja mitte oma erakonna hääletoru, kuid kahjuks käitub Ene Ergma sageli IRLi peakontorist saadud juhtnööride järgi,» selgitas sotside fraktsiooni juht Eiki Nestor.

«Teiseks spiikri vahetamise põhjuseks on asjaolu, et Ergma on kriisihetkedel ajakirjanduse õigustatud küsimuste eest peitu pugenud ning pole suutnud riigikogu rolli ja käitumist avalikkusele selgitada,» sõnas Nestor.

66-aastane Ergma on kuulunud riigikogu juhatusse alates 2003. aastast, 2003-2006 oli ta riigikogu esimees ning 2006-2007 teine aseesimees. Alates aprillist 2007 on ta juhtinud XI riigikogu tööd.

Keit Pentus sai parlamendi esimeseks aseesimeheks eelmise aasta juunis, kui varem seda ametit pidanud Kristiina Ojuland läks europarlamenti. Riigikogu teine aseesimees on alates aprillist 2007 olnud Jüri Ratas.

Riigikogu esimehe koht on koalitsioonilepingu järgi IRLi täita, esimese aseesimehe koht kuulub Reformierakonnale, teiseks aseesimeheks saab tava järgi opositsiooni esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles