Simson: riigikogu esimees sai koalitsioonist juhtnööre

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul selgus täna riigikogu täiendava istungi kokku kutsumise üle peetud riigikogu esimehe Ene Ergma ja opositsioonisaadikute debatis, et valitsuse erakonnad on andnud riigikogu esimehele juhtnöörid seadustada pensioniea tõstmine tingimata selle nädala jooksul.

«Jääb arusaamatuks, miks koalitsioon soovib kiirkorras kahe istungi päeva jooksul seadustada pensioniea tõusu,» vahendas Keskerakonna pressiesindaja Simsoni sõnu.

«Pensioniea tõstmine vajab märksa põhjalikumat analüüsi, kui täna on tehtud. Eesti tänased tervisenäitajad ei luba meil pensioniea tõstmises maailmameistri tiitlit püüda. Valitsus pole suutnud välja töötada ühtegi meedet, kuidas tagada vanemaealiste osalus aktiivses tööhõives. Pensioniea tõusuga püüab valitsus vanemaealiste pealt raha kokku hoida,» lisas ta.

Simsoni sõnul on Keskerakond pensioniea kiirkorras tõstmise vastu, sest sellega tuuakse inimesed ohvriks eelarve tasakaalu nimel.

«Kui valitsus tegeleks pansioniea tõstmise läbisurumise asemel töökohtade loomisega, siis tähendaks see pensionikassa, haigekassa ja ka riigieelarve paremat toimetulekut,» ütles Simson. «Selle asemel, et ära võtta eakatelt pension, tuleks anda tööealistele tööd. Siin on valitsusel palju teha.»

Valitsuskoalitsiooni häältega otsustati homme kell 18 võib-olla korraldada riigikogu täiendav istung. 

Riigikogu töökavas on homseks planeeritud riikliku pensionikindlustuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu teine lugemine, sama eelnõu kolmas lugemine on plaanis kolmapäeval.

Valitsuse esitatud eelnõu võrdsustab meeste ja naiste pensioniea ja tõstab selle alates 2026. aastast 65 aastani, sealjuures tõuseb pensioniiga alates 2017. aastast kolme kuu võrra igal aastal. Praegu on Eestis meeste pensioniiga 63 aastat, naistel aga tõuseb see 63 aastani 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles