Rahvaliit võtab Tartus päeva korraga

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu abilinnapea Karin Jaanson.
Tartu abilinnapea Karin Jaanson. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu rahvaliitlased pole langetanud otsust mõne teise erakonnaga ühte heita ega ole seda teinud ka linnaühenduse esimees, Tartu abilinnapea Karin Jaanson.


Sõnumid kolme tuntud rahvaliitlase Reformierakonna ridadesse minekust ja teiste võimalikust sotsidega ühinemisest ei ole kunagise suurerakonna Tartu liikmeid kiirustama pannud. Karin Jaansoni sõnul kehtib sügisel enne erakonna kongressi langetatud otsus, et parteil tuleb iseseisvalt jätkata. Erakonna Tartu piirkonna liikmed pole seisukohta muutnud.



Samasugusele otsusele jäi siis ka erakond oma kongressil. Jaanson tunnistas, et otsustavaks saab, kuidas läheb rahvaliitlastel eesseisvatel riigikogu valimistel 2011. aasta kevadel. Kui riigikokku saada ei õnnestu, tuleb pikale ajaloolisele arengule kriitiliselt tagasi vaadata ja teha otsus.



Painavad skandaalid


Riigikogust välja jäämine ei võtaks Rahvaliidult sügisestel valimistel saadud esindatust arvukates kohalikes omavalitsustes, küll aga niidaks erakonna rahalise kindluse.



«Riigikogus olemise eest makstav summa aitab erakonnal kohalikke ühendusi elus hoida,» nentis Jaanson.



Jaanson jätkas, et praeguses seisus ei taha ta hakata prohvetiks ja kuulutada, kas erakonnal on veel lootust iseseisvalt jätkata, kuid kindlasti ei sõltu tulevik nendest kolmest inimesest, kes Reformierakonda üle läksid, vaid sellest, kui palju on erakonna liikmed valmis panustama selle nimel, et erakond riigikogusse pääseks.



Jaanson ütles ka, et erakonda painavad endiselt liikmetega seotud kohtuskandaalid, millest ajendatult kandideerisid sügisestel valimistel nii mõnedki rahvaliitlased hoopis valimisliitudes. Riigikogu valimistel tuleks välja minna ikkagi oma erakonna nime all. Olukord, kus öeldes Rahvaliit, mõeldakse Villu Reiljan, ei ole aga muutunud.



Kaks saadikut


Tartus on Rahvaliidul volikogus kaks saadikut ja võimul ollakse koos Reformierakonna ja Keskerakonnaga. Linnavalitsuses on Rahvaliidul üks abilinnapea koht.



Jaanson ütles, et Tartu piirkonnale ei ole ükski erakond seni ületulemise ettepanekut teinud. Temale esitasid enne valimisi kutse mitu teist erakonda.


Jaanson lõpetas, et praeguses seisus tuleb Rahvaliidu tuleviku osas võtta päev korraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles