Ilves: Eesti Kongress oli maailmas ainulaadne ettevõtmine

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Eesti Kongressi kogunemise 20. aastapäeval kõnet pidamas.
President Toomas Hendrik Ilves Eesti Kongressi kogunemise 20. aastapäeval kõnet pidamas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kodanikkonna registreerimine ja Eesti Kongressi valimine olid maailmas ainulaadsed kodanikualagatused, mis määrasid Eesti tuleviku, ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Eesti Kongressi 20. aastapäeva kontsert-aktusel.

«Kui üritame sõnastada 20 aastat tagasi kogunenud Eesti Kongressi rolli ja tähendust, siis on see ühtaegu väga lihtne ja päris raske,» rääkis Ilves täna Estonia kontserdisaalis. «Raske põhjusel, et tavateadmises justkui puudub Eesti Kongressil konkreetse otsuse ja teoga seotud murranguline üksiksündmus, nagu Rahvarindel on näiteks Balti kett või viimasel Ülemnõukogul Eesti iseseisvuse taastamise otsus.»

Ilves juhtis aga tähelepanu, et tänu Eesti Kongressile teame algusest peale, et meie riik on meie kodanike asi. «Eesti Kongressi kogunemisele 20 aastat tagasi oli eelnenud sisult ja haardelt ülivõimas ettevõtmine - Eesti kodanikkonna registreerimine ja Eesti Kongressi valimine. Kodanikualgatuse korras korrektselt ette valmistatud ja rahumeelselt läbi viidud valimised oli ainulaadne kodanikualgatus kogu maailmas, mis määras pikaks ajaks ära Eesti tuleviku,» rääkis Ilves.

«Ainulaadne Eestis, sest me mõistsime, et vaid kodanike endi poolt loodud riik on legitiimne; ainulaadne maailmas, sest me ei leia teist riiki, mille taastasid tema kodanikud rahvaalgatuse korras,» rõhutas president.

See sõnum on tema sõnul kujundanud meie kodanike eneseteadvust, on pannud aluse meie kodanikuühiskonna taastamisele ja uuendamisele.

Ilves kutsus lõpetama ikka veel kestvat sõnasõda selle üle, milline inimene või rahvaliikumine mängis Eesti iseseisvuse taastamisel peamist rolli. «Me teame ju, et mõttetu vägikaikavedu iseseisvuse isaduse küsimuses mürgitab me tänapäeva ning teeb meid seetõttu väiksemaks ja nõrgemaks.»

«Eesti iseseisvust ei taastanud kellegi kaval taktika, rahvajuhi geniaalsus, rahvaliikumise asendamatus või eksimatus. Me saime taas vabaks, sest eesti kodanikud ja nende ideaalidest tiivustust saanud kümned tuhanded mittekodanikud tahtsid võõra võimu alt vabaks saada. Nad tahtsid vabadust ja oma riiki tagasi,» meenutas president.

Ilves märkis, et kuigi vahel õhkub ühiskonna mõnest osast iha ühe ja ainsa Pater Patriae järele, teeb meid riigi ja rahvana tugevaks just sellise puudumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles