Keskerakond: Kiisleri halduserformi kava on läbi kukkunud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Poliitikapõhise valdade liitmise ja lahutamise asemel tuleb välja töötada teaduspõhised miinimumnõuded, millele kohaliku omavalitsuse üksus ja nende osutatud avalik teenus peab vastama, leiab Keskerakonna omavalitsuskogu juhatus.

Juhatus on seisukohal, et regionaalminister Siim Kiisleri kohaliku omavalitsuse reformi kava on täiesti läbi kukkunud.

«Sisulisi muudatusi ei ole võimalik pelgalt administratiivsel teel läbi viia,» ütles Keskerakonna omavalitsuskogu esimees Jüri Ratas. «Kohalik võim on inimesele kõige lähem ja seetõttu ka kõige vahetumalt tunnetatav, kuid omavalitsuste haldussuutlikkus on üle riigi liiga erinev, mistõttu on muudatused väga olulised.»

«Reformi läbi viimiseks tuleb kehtestada sisuliste küsimuste osas reeglid ja pakkuda välja alternatiivid, mille täitmiseks tuleb anda aega ning mida tuleb ka motiveerida ja stimuleerida,» märkis Ratas.

Omavalitsuskogu juhatus rõhutas, et muudatused peavad olema läbi mõeldud ja põhjendatud ning alustada tuleb omavalitsusele kehtestatud nõuetest ja nende rakendamise ajakavast.

Ratase sõnul ei ole valdade ja linnade administratiivne liitmine lahendus, vaid tekitab probleeme juurde. «Igal omavalitsusel peab olema võimalus valida talle sobilik alternatiiv omavalitsuse juhtimismudelite hulgast ning õigus otsustada, kas liituda naaber omavalitsusega või osutada avalikku teenust koostöös või läbi maakondliku liidu,» selgitas Ratas.

Keskerakonna omavalitsuskogu juhatus on seisukohal, et riiklike reformide kavandamisel tuleb tõsiselt kaaluda, mis on soovitav ja mis on teostatav. «Kui kehtiva omavalitsussüsteemi vormiliseks muutmiseks piisab vaid seaduste muutmisest, siis sisulise reformi läbiviimine nõuab enamat,» märkis Ratas. «Seda on Eesti ligi 20-aastane haldusterritoriaalse reformimise juba farsiks muutunud protsess ka näidanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles