«Rahva teenrid»: kas Jaak Alliku juhtimisel võiks sündida uus erakond?

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Koht maarahvale suunatud vasaktsentristlikule erakonnale on Eestis täiesti olemas ja äkki hakkabki Jaak Allik seda Rahvaliidu lagunedes looma, arutati tänases «Rahva teenrite» saates.

Täna Vikerraadio saates «Rahva teenrid» arutlenud ajakirjanikud Aarne Rannamäe, Peeter Kaldre ja Sulev Valner tõdesid, et Rahvaliidu jääminekuaeg paistab käes olevat. Eile teatasid oma lahkumisest Rahvaliidust Tarmo Mänd, Aivar Sõerd ja Kaja Sepp. Samas kirjutas Eesti Päevaleht, et Rahvaliit sooviks ühineda Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga.

«See avaldus Tarmo Männi suust, et ta on alati parempoolne olnud, ei kõla väga veenvalt,» märkis Sulev Valner Reformierakonda suundunud Mäni kohta. «See on ikkagi küsimus järgmistel valimistel kindla peale minekust. Ma arvan, et see motiiv on olulisem, kui sünnist saati paremalevaatav maailmavaade.»

«Mina küll mäletan Tarmo Mändi kui ühte vihasemat Reformierakonna kritiseerijat,» lisas Peeter Kaldre. «Väike ime on see küll, et Mänd valis just Reformierakonna järgmiseks maandumiskohaks,» sekundeeris ka Aarne Rannamäe.

Kaldre tõdes, et pole enam tähtis, mis maailmavaadet erakond esindab, vaid eelkõige see, kas ta on järgmistel parlamendivalimistel edukas. «Minul ausalt öeldes on natuke kahju. See on nüüd vist Rahvaliidu lagunemise algus ja ei pea eriti kaua ootama, et see erakond kaob Eesti poliitiliselt areenilt. Aga minu meelest sellist erakonda võiks ikka säilitada, tal on kindel nišš olnud. See on omaette valijate petmine,» rääkis Kaldre.

Ka Valner märkis, et Rahvaliidul on üle Eesti päris tugev baas ja selle pealt peaks olema võimalik taastada korralikku maainimeste huvide eest seisvat erakonda. «Aga see eeldab, et neil inimestel oleks visiooni ja läbilöögivõimet,» lisas ta.

Saates arutati ka, mida teevad erakonna lagunedes Rahvaliidu juhtfiguurid. «Võiksime kihla vedada, missugused sammud teeb Jaak Allik,» ütles Rannamäe.

«Jaak Allik on varem suhteliselt selgelt öelnud, et tuleks hakata uut erakonda tegema,» märkis Valner.

«Siin ongi see nišš, et teha uus erakond ja selle etteotsa Jaak Allik,» lõpetas Kaldre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles