Laar uuest peasekretärist: Vaher pole joonistatud mees

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Liis Treimann

IRLi esimehe Mart Laari sõnul sobib Ken-Marti Vaher tema uueks paremaks käeks ehk erakonna uueks peasekretäriks just oma jõulise lähenemise poolest. 


Ajal, kui üle Eesti kiputakse masu tõttu koondama, loob IRL peasekretäri asemele kolm ametikohta. Miks te vastuvoolu sõuate?

Ei sõua me kuskile. Need on samad kohad, mis on erakonna struktuuris ette nähtud - eriti, mis puudutab poliitikasekretäri. Selles suhtes ei looda mingisugust palgalist töökohta kellelegi.

Küll aga on selge, et kui minnakse valimistele, siis teeb IRL oma struktuuri korda. Ilmselt tuleb meil valimistele mõeldes tugevdada oma keskaparaati. Ilmselt toimuvad siis muudatused ka allpool.

Sellest ei maksa suuri järeldusi teha. kuid on selge see, et soovime minna valimistele isikute poolest vastu kõige tugevamana. Kõige olulisem on kahtlemata uue peasekretäri ametissepanek, kes on otseselt erakonna esimehe käsutuses, peab seda struktuuri haldama ja juhtima. See on kahtlemata tänase päeva kõige olulisem otsus.

Nii et ükski neist kolmest ametikohast palgaline ei ole?

Ma arvan, et üks on - kui räägime erakonna tegevjuhist. Nii nagu oli Margus Tsahkna peasekretär, kes erakonnalt palka ei saanud, siis sellel liinil jätkab ka Ken-Marti Vaher.

Kõik kolm nime - Ken-Marti Vaher, Tiit Riisalo ja Margus Tsahkna - on varem meediast läbi käinud. Kas teil oli juba nädala eest plaan teha kolm ametikohta ja jaotada need just nii?

See on algusest peale nii olnud, selles suhtes on meedial alati õigus olnud. Ainuke asi, kõik need jaotused lähevad paika omavaheliselt kokkulepituna ja läbiräägituna. Ei vasta tõele see, et käib verine konkurents eri inimeste vahel ühele või teisele ametikohale.

Nagu näitas ka praegune koosoleku tõhusus, efektiivsus ja üksmeel. Pigem on need küsimused läbi räägitud omavahel, et moodustuks tugev meeskond selleks, et erakonna potentsiaal saaks sada protsenti rakendatud.

Palun iseloomustage kõiki kolme meest - miks esitasite just nemad ja just nendele ametipostidele?

Ma arvan, et Margus Tsahknat me teame kõik, selles suhtes on tema positsioon erakonnas igati loogiline. Ta on ka peasekretärina väga aktiivselt just erakonna poliitilist poolt kujundanud. Et ta nüüd ajal, kui ta peasekretär enam ei ole, seda tööd jätkab, on igati loogiline.

Tiit Riisalo on väga organiseerimisvõimeline inimene. Eks ka tema aktiivne ühel või teisel kombel erakonna juurde asumine on erakonda administratiivselt üsna oluliselt tugevdav.

Ken-Marti Vaher peasekretärina peab kõiki eri struktuure koos hoidma.

Ma võin juba öelda ette, et kindlasti on inimesi veel, kes eri funktsioonides erakonnas tööle asuvad. Siin ei ole küsimus uute rahaliste ametikohtade loomises.

Nii et tuleb veel uusi ametikohti?

Iga erakond ehitab ennast. Me ei ole tööbörs. Tööpuuduse vastu võitleme teiste vahenditega, aga mitte oma erakonna juurde uusi töökohti luues. Kuid kindlasti erakonna struktuur korrastub. Kõik osalised, erinevad inimesed kasutatakse ära, pannakse tõsiselt tööle, sest meil on üsna selged eesmärgid järgnevateks valimisteks.

Nagu on meeldiv tõdeda meie koosoleku üksmeelsest vaimust, see toimub väga heas meeles ja omavahel kokkulepituna. Sellega me olemegi viimased nädalad tegelenud.

On kardetud, et Ken-Marti Vaher võib olla jõuline isik, kes pigem lõhestab kui liidab erakonda.

Kui ei oleks tegemist jõulise isikuga, siis ma kedagi sellisele ametikohale ei paneks. Meil ei ole mõtet sinna panna «joonistatud meest», vaid kedagi, kes tõeliselt midagi ja kedagi juhtida suudab. Just selle pärast ongi minu valik temale langenud.

Nii et see pole järjekordne tundemärk lõhenemisest?

Vaadake ise, kui kiiresti ja üksmeelselt see ametisse saamine toimus. Neid jutte räägivad meie sõbrad meist pidevalt. Me oleme suutnud neid ootusi alati petta. Nii eeldati tänasest koosolekust pikka põhjalikku käteväänamist, aga nagu näha, midagi sellist ei toimunud. Me oleme tõesti demokraatlik erakond, mis vaidleb üsna põhjalikult ja sisuliselt. Kui otsus on langetatud, läheme väga tugevalt edasi.

Kuna meil on inimesi, kes on võimekad ja suutelised eri väljakutseid vastu võtma, siis meie ülesanne on kõik nad pardale tuua ja neid rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles