Hellam: poliitikutele meeldibki haugi mäluga valija

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.
Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam. Foto: Marina Puškar

Avatud Eesti Fondi juhi Mall Hellami väitel jääb sageli mulje, et poliitikutele meeldib hoida rahvast teadmatuses ja keeruliste probleemide lahendamisest eemal.


«Kahjuks tundub, et otsustajad ja poliitikud ei tahagi teinekord, et valija liiga palju mõtleks ja mäletaks. Lähtutakse mõtteviisist, et parem ongi, kui valijad käituvad kui lühikese mäluga ja võrku tormav räimeparv,» rääkis ta täna riigikogus kolme komisjoni ühisistungil.

Hellami väitel tuleks aktiivsema kodaniku saamiseks kontsentreeruda kolmele sambale - teadmistele, oskustele ja väärtushinnangutele.

Tema sõnul näitab paljude riikide kogemus, et varakult vabatahtliku tööga kokku puutunud noored tegelevad samade asjadega ka hiljem. «Seos hariduse ja praktika vahel on otsene.»

Hellami hinnangul on aga Eesti kodanikuharidus arenenud süsteemitult ja isevooluteed ning seda on vähe seostatud riigi üldisemate visioonidega.

Ta soovitas luua Eestisse demokraatiahariduse agentuuri, mis kavandaks selleteemalisi strateegiaid ning jälgiks jooksvalt Eesti elus toimuvat.

Tänase riigikogu kultuurikomisjoni, põhiseaduskomisjoni ja sotsiaalkomisjoni avaliku ühisistungi eesmärk oli anda ülevaade valitsuse ja kodanikeühenduste esindajate ühiskomisjoni tööst Eesti kodanikuühiskonna arengu kontseptsiooni (EKAK) rakendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles