SDE: lasteaedu ei tohi ohvriks tuua

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus on mures lasteaedade halveneva olukorra pärast - kõigist haridusastmetest jääme Euroopa arenenud riikidele kõige enam alla just eelkooliasutuste rahastamisel.

Endine haridusminister ja riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg märkis ühe suurima probleemina, et olemasolevad lasteaiad on sageli ülemajutatud, vahendas erakonna pressiteade.

«Tuhandetele lastele jätkub pinda vaid ühe ruutmeetri jagu, kuigi peaks olema neli ruutmeetrit,» nentis Kreitzberg.

Sotsiaaldemokraadid on seisukohal, et lasteaiakohtade probleemi ei tohi lahendada tõstes rühmade täituvuse piirnormi.

«Hiljuti üle antud valitsuse eelnõu lubab 2 kuni 7 aasta vanuste rühma täituvuseks 24 last senise 20 asemel,» ütles Kreitzberg, kelle hinnangul on laste hoiu– ja haridustingimuste edasise halvendamise kaudu majandusprobleemide lahendamine ebaeetiline. Eesti riik peab jätkama omavalitsuste toetamist uute täiendavate lasteaiakohtade loomise kaudu, leiab erakonna juhatus.

Lastekaitse Liidu president ja erakonna aseesimees Katrin Saks rõhutas, et peredele peab sõltumata nende majanduslikust olukorrast säilima lasteaia võimalus.

«Vanemate töötus ja majanduslik kitsikus ei tohi takistada lasteaias käimist, sest tegemist pole ju mitte ainult hoiuteenuse saamise, vaid alushariduse omandamisega, millega luuakse baas lapse edasisele arengule,» ütles Saks.

SDE initsiatiivil tuli valitsus omavalitsustele appi lasteaia kohtade täiendaval rajamisel eraldades selleks 2008. aastal 150 miljonit krooni. Lisaks eraldati riigieelarvest veel 150 miljonit lasteaia õpetajate palgatõusuks ja muudeks kuludeks. Haridusminister Tõnis Lukas loobus SDE andmeil kärbete käigus esimesena just lasteasutuste toetusprogrammist, mis nägi nelja aasta jooksul ette 1,3 miljardi krooni investeerimist.

Sotsiaaldemokraadid on lasteaedu igal aastal meeles pidanud, külastades neid üle riigi 8. märtsil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles