Keskerakond korraldab talupidajate kiuste Maarahva Kongressi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kuigi Eestimaa Talupidajate Keskliit taunis eile Maarahva Kongressi kokkukutsumist ühe poliitilise jõu egiidi all, moodustas Keskerakond siiski eile kongressi toimkonna.

Eile Väike-Maarjas toimunud Keskerakonna II maaelukonverentsil moodustati Maarahva Kongressi korraldustoimkond, kelle ülesanne on sel aastal kongress kokku kutsuda.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) juhatus arutas üleeile Keskerakonna kavatsust kokku kutsuda Maarahva Kongressi ning tegi eile avalduse, kus teatas, et et ei pea korraldustoimkonda legitiimseks ega delegeeri selle koosseisu oma esindajaid.

«Kongressi allutamine ühele poliitilisele jõule üksnes marginaliseerib ja kopmromiteerib kongressi ideed ning loob vastasleere,» teatasid talupidajad.

Keskerakonda kuuluv riigikogu maaelukomisjoni liige Arvo Sarapuu märkis, et viimasest kongressist on möödas ligi kümne aasta ning viimane aeg on see taas kokku kutsuda.

«Keskerakond on keskklassi huve esindav Eesti suurim erakond, mistõttu on tal kohustus seista maaelu ja põllumajanduse jätksutlikkuse eest ning võtta initsiatiiv kongressi korraldamisel,» sõnas Sarapuu.

Ta tõdes, et nii maaelu kui ka põllumajandus vajub järjest sügavamasse kriisi, mistõttu on äärmiselt oluline otsida uusi võimalusi ja lahendusi olukorra parandamiseks: «Maarahva Kongressi eesmärk on olnud ühiskonnas teadvustada maaelu ja põllumajanduse probleeme ning otsida neile lahendusi.»

«Põllumajandus ja sellega seotud ettevõtlus võiks olla meie riigi strateegiline ekspordiallikas, kuid kahjuks näitavad tendentsid, et valitsusel puudub maaelu arendav strateegiline plaan,» ütles Sarapuu. Tema sõnul tähendab maaelu toetamine ka töökohtade säilimist ning tuhandete uute töötute lisandumise ennetamist.

Sarapuu kinnitas, et korraldustoimkond on avatud ning oodatakse teiste organisatsioonide ettepanekuid selle laiendamiseks.

Maarahva Kongressi korraldustoimkonna liikmeteks valiti riigikogu maaelukomisjoni liige, Keskerakonna volikogu maaelu komisjoni esimees Arvo Sarapuu, endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo, Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Rando Värnik, Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige Olav Kreen, Peipsi Kalurite Ühingu esindaja Priit Saksing, Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhatuse esimees Jüri Landberg, Virumaa talupidaja Jaan Kiisk, Põlvamaa maaettevõtja Arno Kakk, Võru linna volikogu esimees Toomas Paur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles