Karin Tammemägi hirmutab inimesi Kopli komando sulgemisega

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeteenistuse uued Scania kiirsekkumis-tulekustutusautod.
Päästeteenistuse uued Scania kiirsekkumis-tulekustutusautod. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tallinna keskerakondliku linnavalitsuse häälekandja Pealinn avaldas mõni aeg tagasi artikli, milles väideti, et Kopli päästekomandot ootab ees sulgemine. Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi kogub aktiivselt allkirju komando sulgemise vastu (muuhulgas ka lasteaedades), kuigi päästeameti kinnitusel pole selleks mingit vajadust.

«Me oleme veendunud, et see aktsioon komando kaitseks lõpeb ülejärmisel nädalal (pärast valimiste lõppu - toim),» andis mõista päästeameti pressiesindaja.

Päästeameti kinnitusel on Kopli komando heas seisus, sinna on investeeritud rahalisi vahendeid viimati tehtud remondi näol ning kasutusel on uus ja täiesti arvestatav tehnika.

Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi on teostamas aktiivset propagandat, mille käigus kogub allkirju komando sulgemise vastu. Teated komando sulgemisest ning üleskutsest allkirju selle vastu anda on üleval ka paljudes Põhja-Tallinna lasteaedades.

«Meie kõigi, eriti laste turvalisus on väga oluline, seetõttu on lasteaed allkirjade kogumiseks vägagi õige koht. Kõik vähegi kaasamõtlevad inimesed toetavad oma allkirjaga Kopli päästekomando säilimist ning selle arendamist,» vastas Tammemägi põhjenduseks, miks just lasteaiad allkirjade kogumisse kaasatud on.

Päästeameti Põhja päästekeskuse juht Priit Laos kinnitas Postimehele, et Kopli komandot praegu suleta. «Nii minule, päästjatele kui kõigile linnaosa elanikele on Kopli komando olemasolu väga oluline. Kasutan sõna «praegu» seetõttu, et komandode paiknemise kohta viiakse üle-eestiliselt läbi  analüüse ja tulevikus võib nende võrgustikku oodata ees reformimine, aga seda ajamäärust ei tasuks üle tähtsustada. Kopli on arenev kant ja täna on meile oluline, et komando seal paikneks,» selgitas Laos.

Väljakutsete arvult on Laosi sõnul Kopli komando kusagil 10. ja 15. koha vahel. Eestis on kokku 72 komandot.

«Kopli komando näol on tegemist kolmanda grupi komandoga, ehk teisisõnu kõige olulisemaga. Linnaosavanema väited, et komando on alarahastatud, ei vasta samuti tõele, kuna päästeamet rahastab kõiki komandosid ühistel alustel.»

Kopli üksuses on Laosi sõnul kasutusel 2004. aasta päästeauto, mis on kõigist Eestis kasutusel olevatest üks paremaid. Ka pole Kopli komando koosseis täitmata. «Kõik ametikohad, mis seal olema peavad, on täidetud,» märkis Laos.

Mis puudutab linnaosavanema Tammemägi väiteid, et komando olemasolu on vajalik linnaosale ka seetõttu, et läheduses on meri ja mitmed rannad, tõi Laos välja, et päästeamet ei tegele mereteemadega. «Merel toimuvaid päästetöid teostab politsei- ja piirivalveamet.»

Laosi sõnul on ta ka ise linnaosavanemaga rääkinud ja olukorda selgitanud.

Tammemägi on oma väidetes viitanud kavatsusele rajada Haaberstisse komando ning teinud järelduse, et just seetõttu Kopli komandot sulgeda plaanitaksegi. «Selle väite aluseks on meie teostatud analüüs ja matemaatiline mudel, et Haaberstis elab rohkem inimesi ning et sinna on tulevikus tarvis komandot. Analüüs ei näita aga seda, et Kopli oma peaks ära kaduma.»

Päästeameti sõnul tingib komandode võimaliku ümberkorraldamise tulevikus see, kuidas muutub linna demograafiline paiknemine. «Tallinnast on saanud natuke rohkem kui üks omavalitsus. Lähilinnastumine on siin märkimisväärne. Kümne aasta jooksul peaksime oma komandod üle vaatama, kuid rõhutan, kindlasti mitte ära kaotama,» kinnitas Laos.

Lähitulevikus juurdetekkivatest komandodest tõi Laos välja Lasnamäe oma, mis valmib 2015. aastal. Praegu teenindavad piirkonda kesklinna ja Pirita komandod.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles