Keskerakond viskas Mart Viisitamme parteist välja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm
Mart Viisitamm Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakonna juhatus viskas esmaspäeva õhtul parteist välja Pärnu kunagise linnapea, viimastel päevadel erakonna väidetava varjatud rahastamise kohta sõna võtnud Mart Viisitamme, kes kandideerib kohalikel valimistel Pärnu volikokku valimisliidus Südame ja Mõistusega.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk kinnitas Postimehele, et 1999. aastast erakonda kuulunud Viisitamm oli nende 70 liikme seas, kes heideti esmaspäeva õhtul parteist välja. Tema sõnul oli Viisitamm väljaheidetutest ilmselt kõige tuntum.

Viisitamm ise avaldas juhatuse otsuse pärast kahetsust. «Teades, kuidas asjad Keskerakonnas käivad, ei ole ma selles mõttes pettunud, et otsus oli oodatav, küll aga olen ma pettunud erakonnas tervikuna, et aastaid ja aastaid asjad erakonnas sedasi käivad,» ütles ta Postimehele.

Viisitamm selgitas, et kohalike valimiste eel kutsusid teda kandideerima nii valimisliit Südame ja Mõistusega kui Keskerakond ning viimasele andis ta ka oma nõusoleku. «Minupoolsele nõusolekule ei järgnenud midagi ehk siis tegelikult juhatus otsustas mind mitte võtta nimekirja,» rääkis ta.

Ta pidas arusaadavaks, kui erakond viskab välja need inimesed, keda partei soovib enda nimekirjas näha, kuid kes sellegipoolest lähevad mõne teise erakonna või valimisliidu nimekirja. «Aga selles olukorras, kus erakond ise ei soovi, et üks või teine kandidaat kandideerib tema nimekirjas, ei saa ju selle inimese käitumist kuidagi käsitleda kui erakonna vastu töötamist,» ütles Viisitamm.

Küsimusele, kas ta peab võimalikuks jätkata tegevust mõnes teises erakonnas, vastas Viisitamm, et täna on seda veel vara öelda. Ta meenutas, et pole viimastel aastatel ka Keskerakonnas aktiivset poliitikukarjääri teinud, ning nimetas ennast pigem poliitvaatlejaks.

Keskerakond tuvastas kõiki Eesti omavalitsusi hõlmanud analüüsi käigus umbes 90 keskerakondlast, kes kandideerivad linnades ja valdades mõne valimisliidu või teise erakonna nimekirjas ning seda olukorras, kus samas omavalitsuses on välja pandud ka nende oma erakonna valimisnimekiri. Iga kandidaadi kohta sai arvamust avaldada ka partei kohalik piirkond.

Keskerakonna pressiesindaja ütles eile, et 20 partei vastu kandideerivat liiget jäävad edasi erakonda, kuid 70 otsustati välja visata. «Otsus ei sündinud kergekäeliselt. Kogu nimekiri vaadati põhjalikult läbi, iga inimese juures peatuti ja vaadati, mida piirkond on sealse olukorra kohta teatanud,» lausus ta ning lisas, et välja visatud liikmetele saadetakse juhatuse otsuse kohta isiklik teade.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitas juba septembris Postimehele, et omavalitsustes Keskerakonna nimekirjaga võistlevatele keskerakondlastele ei ole parteis kohta. «Me iseenesest ei pane pahaks valimisliite, kui need kohapeal tekivad, aga kui nendesse valimisliitudesse poevad erakondlased, olgu nad kas või keskerakondlased, siis seda me heaks ei kiida,» ütles ta.

Toona viitas ta erakonna põhikirjale, mille kohaselt peab iga liige toetama partei valimiskampaaniat, ning ütles, et vastasnimekirjas kandideerimisega seda küll kuidagi ei tehta. Põhikiri kohustab liikmeid järgima ka erakonna programmilisi seisukohti ning erakonna nimel tehtud otsuseid. «Olen nii kongressi puldist kui ka piirkondade juhatustega kohtudes öelnud, et mina leian, et need inimesed ei peaks olema Keskerakonna liikmed,» lisas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles