Romeo Kalda ei saanud õigust kohalikel valimistel kandideerida

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluaegne vang Romeo Kalda 2010. aastal kohtusaalis
Eluaegne vang Romeo Kalda 2010. aastal kohtusaalis Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eluks ajaks vangi mõistetud Romeo Kalda soovis kandideerida kohalikel valimistel Jõhvi volikokku, kuid nii valla, maakonna kui riigi valimiskomisjon ja täna ka riigikohus ei pidanud seda võimalikuks.

Kalda esitas septembris Jõhvi valimiskomisjonile kandideerimisavalduse, kuid kuna seaduse järgi ei saa kuriteos süüdi mõistetud ja vanglakaristust kandev inimene volikogu liikmeks kandideerida, jättis komisjon ta üksikkandidaadiks registreerimata. Kalda polnud otsusega rahul ning esitas kaebuse esmalt Ida-Viru maakonna ning hiljem ka vabariigi valimiskomisjonile, mis kumbki seda ei rahuldanud.

Septembri lõpus viis Kalda vaidluse riigikohtusse, leides, et vanglakaristust kandval inimesel peab siiski olema õigus kohalikel valimistel kandideerida.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis kaebuse täna aga rahuldamata, märkides, et kandideerimisõiguse piirang on proportsionaalne ja nii põhiseaduse kui rahvusvahelise ja Euroopa Liidu õigusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles