Ergma riigikogus: ükski välisriigi minister siia poliitilist debatti pidama ei tule

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu esimees Ene Ergma sattus täna parlamendi täiskogu istungi alguses sotsiaaldemokraatide küsimustetulva alla, sest juhatus ei lisanud selle nädala päevakorda hariduse regionaalse kättesaadavuse arutelu, kuhu sooviti esinema kutsuda ka Soome haridusministrit. Ergma kinnitas, et nii kaua, kui tema on juhatuses, ei tule riigikogu istungisaali poliitilist debatti pidama ühtegi välisriigi ministrit.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser soovis Ergmalt enne töönädala päevakorra kinnitamist teada, millele tuginedes jättis juhatus SDE fraktsiooni soovitud arutelu päevakorrast välja. Mikser on nimetanud otsust ennekuulmatuks ja ebaseaduslikuks ning leidnud, et juhatus sekkus debatti ära jättes fraktsiooni ainupädevusse algatada riiklikult tähtsaid arutelusid ja kutsuda sinna esinejaid.

Ergma selgitas parlamendi ees, et juhatus toetas küll ettepanekut arutada hariduse regionaalset kättesaadavust olulise tähtsusega riikliku küsimusena, kuid pidas probleemseks, et Eesti seadusandliku kogu poliitilises debatis on põhiettekandjana osalema palutud teise riigi minister, samas kui Eesti haridus- ja teadusministrit pole debatis esindatud. Tema sõnul informeeriti sotsiaaldemokraate, et päevakorda võtmiseks tuleks fraktsioonil esitada uus taotlus.

«Antud juhul on SDE fraktsioonil otsustusvabadus määrata ettekandjate koosseis, arvestades juhatuse seisukohta, loobuda näiteks välisriigi tipp-poliitikust. Juhatus oleks olnud nõus ka variandiga, kus astub üles Soome Vabariigi minister, kui ettekandjana oleks esitatud ka Eesti Vabariigi haridus- ja teadusminister. Sellest aga SDE fraktsioon keeldus,» rääkis Ergma, kelle sõnul on küsimus selles, millistel tingimustel ja kus arutelu toimub. «Riigikogu juhatus, ma ise soovitasin SDE fraktsioonil korraldada vastavateemalise ja viidatud ettekandjatega arutelu riigikogu konverentsisaalis.»

Kui me loome pretsedendi, et meie riigi elu tuleb arutama teise riigi minister, vabandage, siis see asi läheb täielikult... täielikult... ma ei tea, kuhu kohta.

Sotsiaaldemokraadid sellise vastusega ei rahuldunud ning soovisid ikkagi teada, kust võttis riigikogu juhatus endale õiguse mitte heaks kiita SDE fraktsiooni taotlust.

«Ma kordan veel üks kord, ilmselt teil on keeruline aru saada: see saal on poliitiliste debattide koht. Me oleme siia saali lubanud teiste riikide riigipead, kui nad on riigivisiidil, siia saali oleme lubanud ka spiikreid, kes tulevad esinema. Kui nad esinevad, teevad poliitilisi avaldusi, kuid nad ei osale debatis. See saal on Eesti riigi jaoks poliitiliste debattide koht,» ütles Ergma.

Riigikogu esimees avaldas arvamust, et kui tõmmata riigikogu saalis toimuvasse poliitilisse debatti oma sõsarerakonna liige Soomest, pannakse ta väga keerulisse olukorda. «Me pakkusime välja, et see arutelu võiks toimuda riigikogu konverentsisaalis, sest kui me loome pretsedendi, et meie riigi elu tuleb arutama teise riigi minister, vabandage, siis see asi läheb täielikult... täielikult... ma ei tea, kuhu kohta,» lausus Ergma, kes veidi hiljem lubas ka, et senikaua, kui tema on juhatuses, ühtegi välisriigi ministrit riigikogu saali poliitilist debatti pidama ei tule.

Vaidluse lõpetas Ergma erakonnakaaslane, Isamaa ja Res Publica Liidu saadikurühma juhtiv Kaia Iva, kes märkis, et kui sotsiaaldemokraatide hinnangul on juhatus oma otsusega loomas pretsedenti, siis tema leiab, et pretsedenti hoitakse hoopis ära. Iva sõnul võiks riigikogu saalile jääda enda riigi siseasjade otsustamise õigus.

Parlament otsustas seejärel töönädala päevakorra sotsiaaldemokraatide vastuseisust hoolimata kinnitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles