Annetaja toetab parteid ja ootab parteilt sama

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Sepp
Toomas Sepp Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kuna endine keskerakondlane Tarmo Lausing ütles Eesti Ekspressi vahendusel küll A, kuid jättis ütlemata B ehk kes tõi raha ja kellele ta selle edasi sokutas, tuleb otsida nõela heinakuhjast ja vaadata Keskerakonna avalikke aruandeid pärast 2005. aastat (siis lahkus Lausing noortekogust ja just pärast seda usaldati talle legaliseerimiseks 350 000 krooni) kuni aastani 2008.

2005. aastal toimusid kohalikud valimised ja kui vaadata augusti-septembri annetusi, siis torkab kummalise mustriga silma ettevõtja ja Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise ASi juhatuse esimees Toomas Sepp, kes 29. augustil annetas 10 000 krooni, 2. septembril 10 000 krooni, 6. septembril 8000, 14. septembril taas 10 000 krooni ja on sama kuu 16. päeval teinud lausa kolm ülekannet: 3000, 12 000 ja 25 000 krooni. Väikse puhkuse järel 20. septembril uuesti 25 000 krooni ja kuu lõpus kahel päeval veel 5000 ja 10 000 krooni. Ühes kuus ligi 120 000 krooni.

Kontolt ühekordne makse

Sepp selgitas, et ta on alati olnud ettevõtja mitmel suunal ja seetõttu pidanud vajalikuks Keskerakonda toetada. «Olen pidanud mõistlikuks, et Keskerakond püsiks võimul, kuid kottidega pole mulle keegi sularaha annetamiseks toonud,» ütles Sepp. Tema sõnul on annetused 10 000 krooni suurused seetõttu, et nii palju võimaldas tema eraisiku kontolt ühekordne ülekanne maksta. Aga summad tõusevad ju 25 000 kroonini?

«No ei tea... Ilmselt on seal kuidagi midagi kokku pandud või pangas ülekandeid tehtud. Ja kuna Keskerakonnal on erinevaid allorganisatsioone, nii linnas kui ka teistes Eesti piirkondades, siis näiteks kui soovisin toetada kedagi, kes kandideeris Jõgeval, siis tegin 3000 või 8000 ülekande otse Jõgeva piirkonna kontole, aga need kajastuvad kõik ühises aruandes. Seepärast on neid annetusi palju,» selgitas Sepp. Ta tunnistas, et pärast seda, kui paari aasta eest tegi Keskerakond kohustuslikuks annetada oma teenistusest viis protsenti erakonnale, lõpetas ta topeltannetuste maksmise oma rahast.

Võimule kahjuks ei pääsetud

Ettevõtja Jüri Šehovtsov näitas lahkust Keskerakonna suhtes üles 2006. aastal. Ta kuulus aastail 2003–2007 riigikogu keskfraktsiooni ja pidas erakonna toetamist loogiliseks. 2006. aastal annetas ta veebruaris-märtsis 170 000 krooni.

«Muidugi ma tahtsin, et nad võimule saaks. Kahjuks ei õnnestunud,» ütles Šehovtsov. Tema sõnul oli Keskerakonnas palju inimesi, kel oli võimalus parteid toetada. «Kui oled erakonnas, oled suure pere liige, siis ikka aitad. Ma võiksin olla Keskerakonna peale vihane, sest nende aastate jooksul ei ole ma nende käest saanud mitte midagi!» tõdes Šehovtsov. «Ei saanud kooskõlastusi, siiani seisab mul viis aastat linnas üks detailplaneering. Ma pole midagi saanud, aga ma ei hakka neid mustama, nagu Lausing tegi vahetult enne valimisi oma jutuga lagedale tulles.»

Ehk oleks pidanud veel rohkem raha pakkuma? «Asi on selles, et minu toetused olid niigi avalikud. Toetasin erakonda 200 000, isegi 250 000 krooniga. Tean, et reformikatel on nii, et kui maksad, siis saad,» rääkis ettevõtja, kes tänaseks on poliitikast ja selle toetamisest loobunud. «Läksin poliitikast ära, et mitte olla samasugune pätt nagu nad kõik. Ma ei tahtnud, et inimesed mõtleks, et olen koos pättidega.»

Tema sõnul on praegune poliitika perspektiivitu ja palju ta äripartnerid on kolinud kes Bulgaariasse, kes Hispaaniasse. Ta leiab, et praegustest halbadest valikutest oleks siiski parim, kui linna juhiks edasi Keskerakond. «Ma ei toeta, mulle ei meeldi Edgar Savisaar oma süsteemiga ja totalitarismiga, aga kui tuleb Eerik-Niiles Kross linnapeaks, siis pole enam midagi teha,» leidis Šehovtsov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles