Laar: Savisaar jääb peaministrikohast taas ilma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar ja Edgar Savisaar Jüri Vilmsi tegevusele pühendatud teaduskonverentsil.
Mart Laar ja Edgar Savisaar Jüri Vilmsi tegevusele pühendatud teaduskonverentsil. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar ütles BNSi tellitud TNS Emori erakondade toetuse küsitlust kommenteerides, et need näitavad, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar jääb ka kevadel 2011 toimuvate riigikogu valimiste järel peaministrtikohast ilma.

Parlamendierakondade poliitikud seostavad parteide toetusprotsendi muutumist sellega, kui hästi on erakonnad silma paistnud ettepanekutega tööpuuduse vähendamiseks.

Laar ütles BNSile, et erakonna toetuse kasv on rõõmustav, kuid ka loogiline, sest IRL on tegelenud inimestele oluliste teemadega, nagu võitlus tööpuuduse vastu ning haridusreform, mille tähendust tõstis oma kõnes esile ka president Toomas Hendrik Ilves.

«Samas ei saa selliseid näitajaid ka üle hinnata, oluline on pigem see, et ka oma kõikumistega näitavad küsitlused, et [Keskerakonna esimees Edgar] Savisaar jääb peaministrikohast taas ilma ning praegused valitsuserakonnad moodustavad valitsuse kahekesi,» lausus Laar.

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali hinnangul näitab erakonna kõrge toetus Eesti rahva usku oma valitsusse ja riigi tulevikku. «Küsitlust tervikuna analüüsides on näha, et inimesed hindavad valitsuse head meeskonnatööd tervikuna, mida näitab rahva laialdane toetus nii Reformierakonnale kui meie valitsuspartnerile IRLile,» lausus ta.

Michali sõnul on reitingust tähtsam, et õnnestuksid lahendused majanduse käimatõmbamiseks ja tööpuuduse vähendamiseks. «Selle nimel me valitsuses koos partneritega oma tööd ka jätkame,» lisas ta.

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretär Kalvi Kõva märkis, et kuigi uuringutulemustes ei ole nelja aasta jaanuari lõikes suuri muutusi olnud ja jõuvahekorrad on jäänud enam-vähem samaks, on sotsiaaldemokraadid siiski suutnud sel aastal oma toetust mõne protsendipunkti võrra tõsta, samas kui suurparteide Reformierakonna ja Keskerakonna populaarsus on hoopis langenud.

Kõva seostas seda aasta algul riigikogus tehtud ettepanekute ja Tallinnas kasutusele võetud meetmetega raskustes olevate perede toetuseks. «Reformierakond, kelle reiting on langenud, on seevastu reaalsete probleemide lahendamise asemel tegelenud pseudoprobleemidega ja tõstatanud läbimõtlemata ideid,» lausus Kõva.

Ta tõi näiteks valimisreformi kava ja rahandusministri idee peatada kodulaenu intresside maksutagastus. «Selliste asjadega tegelemine olukorras, kus meil on üle 100 000 töötu, on lubamatu ning on ilmselt mõjutanud ka inimeste hoiakuid,» ütles ta.

Kõva lisas, et palju mõtlemisainet annavad uuringutulemused parteidele, kelle toetus on napilt valimiskünnise lähedal või alla selle. «Ei saa välistada, et aasta pärast toimuvatel riigikogu valimistel on parlamendis tõepoolest vaid neli suuremat erakonda,» märkis ta.

TNS Emori uuringu kohaselt on parlamendiparteidest jätkuvalt populaarseim Reformierakond, kelle toetus langes jaanuari 35 protsendilt 31 protsendile veebruaris, selgus BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Keskerakonda toetas varasema 27 asemel 24, IRLi 16 asemel 18, SDEd 13 asemel 16 ja rohelisi viie asemel seitse protsenti vastanuist. Rahvaliitu pooldas veebruaris kaks protsenti inimesi ehk sama palju kui jaanuaris.

Igakuise erakondade populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 792 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud ühtegi erakonda eelistada, oli 32 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles