Teder ärgitas noorte riigikogu avamisel julgelt mõtlema

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte riigikogu avamine rahvusraamatukogus.
Noorte riigikogu avamine rahvusraamatukogus. Foto: Erakogu

Tänasel noorte riigikogu avamisel rahvusraamatukogus kutsus sündmuse patroon õiguskantsler Indrek Teder noori üles olema oma otsustes vabad ja julged.

«Kuna poliitik peab parlamenditöös paratamatult lähtuma ka populaarsusest valijate seas, ei juleta riskida ja mõelda oma peaga, teeseldakse reforme ja vaadatakse, et kõikide huvid oleksid kaitstud,» ütles Teder. «Teie, noored, ei pea seda vaatama, julgege mõelda ja näha asjade sisu, sest julgeid mõtteid on meil täna Eestis liiga vähe,» vahendas noorte riigikogu pressiteade õiguskantsleri sõnu.

Noorte riigikogu toob kolmeks päevaks kokku 101 andekamat konkursi läbinud noort üle Eesti. Üheteistkümnes komisjonis arutletakse nelja suurema päevakajalise probleemi ühiskonnas: haridusliku perifeeria vältimine, Eesti proaktiivse rolli suurendamine rahvusvahelistes suhetes, riigi roll inimeste finantsotsuste tegemisel ja rohelise majandsektori arengu ärakasutamise võimalustest Eestis.

Homme liituvad noortega oma ala eksperdid, kellega konsulteerides valmivad komisjonides eelnõud. Ekspertideks on teiste seas ka Marina Kaljurand, Aarne
Saluveer, Sven Mikser, Veiko Tali ja Katrin Talihärm.

Esmaspäevasel riigikogus toimuval simuleeritud istungil lähevad osalejate poolt koostatud eelnõud lugemisele ning läbivad hääletuse. Pärast sündmuse lõppu edastatakse eelnõud ka riigikogu juhatusele ja Indrek Tederile, kes kontrollib nende vastavust põhiseadusele.

Tegusad Eesti Noored on noorte loodud ja juhitud üle-eestiline organisatsioon, mille missiooniks on suurendada Eestimaa noorte ühiskonnateadlikkust ja omaalgatust nii riigi kui Euroopa tasandil. Üheksa tegutsemiseaasta jooksul on korraldatud 23 regionaalsessiooni, üheksa üleriigilist ja ühe rahvusvahelise sessiooni, millest on osavõtnud tuhandeid noori nii Eestist kui ka välismaalt.

Noorte riigikogu peamised toetajad on Euroopa Noored, hasartmängumaksu nõukogu ja Viimsi vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles