Masso: Ilvesel pole presidenditoolile väärilisi konkurente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Toomas Hendrik Ilves.
Edgar Savisaar ja Toomas Hendrik Ilves. Foto: Raigo Pajula

Politoloog Iivi Masso hinnangul on president Toomas Hendrik Ilves tõeline demokraat, kellele pole seni välja pakutud võimalike vastaskandidaatide seas väärilist vastast.

«Toomas Hendrik Ilves on presidendina eelkõige tõeline demokraat, Eesti demokraatia ja demokraatlike väärtuste kaitsja ja hoidja,» ütles Masso. «Ma ei näe mingit põhjust seda «brändi» muuta, küll aga loodan väga, et Eesti rahval jätkub tarkust seda vääriliselt hinnata.»

Masso sõnul on Ilves ka intellektuaal, ega jää sellisena president Lennart Merile sugugi alla, ehkki ta on mõistagi erinev, rahvusvahelisema haardega ja uue põlvkonna esindaja. «Kui rahvas meenutab Merit jõulisema juhina, on asi selles, et Ilves on teadlikum oma võimu põhiseaduslikest piiridest ning peab nendest hoolikamalt kinni. Ilves on julgustav näide sellest, et ka kõrgel poliitilisel positsioonil olles on võimalik jääda vabaks ja originaalseks mõtlejaks,» rääkis Masso.

Välispoliitikas on Masso sõnul raske üle hinnata Ilvese rolli Eesti imidži loojana. «Ta on oma rahvale haritud, karismaatiline ja läänemaailma keeli ning kombeid tundev esindaja. Ilves on ka Euroopas tavatult otsekohene inimõiguste, sõnavabaduse ja demokraatlike väärtuste kaitsja, mis torkab silma võrdluses väliskolleegide tihti ümmargusemate sõnavõttudega,» leiab Masso.

Kodumaal jääb Ilves Masso hinnangul meelde põhiseaduse kaitsjana ja kodanikeühiskonna loojana. «Aga ta on ka arvamusliider, kes õpetab noore demokraatia kodanikke oma vaba riiki ja selle institutsioone hindama. Kahjuks pole see oskus meil veel sugugi enesestmõistetav.»

Masso märkis, et võime presidendi rolli haritlase ja demokraadina väärtustada eeldab poliitilist kirjaoskust. Oma osa on selles ka meedial ja presidendi kantselei koostööl meediaga. «Ilvesele on Eesti riigi säilimine demokraatiana ta enda hetkepopulaarsusest olulisem, mistõttu tema populaarsus sõltub ka sellest, kui palju rahvas ise oma riiki ja selle vabadust hindab,» tõdes Masso.

«Seni välja pakutud võimalikke kandidaate on raske pidada Ilvesele väärilisteks konkurentideks,» ütles politoloog. «Valik Ilvese ja Savisaare vahel on valik demokraatia ja populismi vahel.»

Masso lisas, et mõlema Ilvese sportlikkus ja hea välimus on esinduslikkuse mõttes lisaboonus, kuid seda ei saa pidada presidendi töö hindamisel esmaseks teguriks - nagu ka mitte «brändimärgiks» muutunud kikilipsu.

Kui tuleva aasta suvel saaks rahvas presidenti valida, jätkaks suure tõenäosusega Toomas Hendrik Ilves, selgus Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud uuringust.

Ilvese 29 toetusprotsendi järel tuli 17 protsendiga teisele kohale Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ning kolmandaks eelistuseks on üheksa protsendiga Andres Tarand.

Tuleval nädalal Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtul Eesti paremikku võõrustav Ilves seostub rahvale kõige rohkem kikilipsu ja kaasa Evelin Ilvesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles