Prokuratuur: umbmäärased väited ei saa olla kriminaalmenetluse aluseks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heili Sepp.
Heili Sepp. Foto: Liis Treimann / Postimees

Juhtiva riigiprokuröri Heili Sepa sõnul ei saa prokuratuur alustada kriminaalmenetlust umbmääraste väidete peale, nagu toimuks Keskerakonna ebaseaduslik rahastamine tänapäevani.

«Mis puudutab umbmääraseid väiteid, et ebaseaduslik rahastamine toimub tänapäevani, siis ei saa need olla aluseks menetluse alustamisele: neis puuduvad seni viited reaalsetele sündmustele, mis oleks kasvõi ajaliselt või isikuliselt määratletavad ning milles saaks näha konkreetse kuriteo tunnuseid,» ütles Sepp riigiprokuratuuri pressiesindaja vahendusel Postimehele.

Sepp märkis, et Eesti Ekspressi artiklis, mis rääkis Keskerakonna ebaseaduslikust rahastamisest, ei olnud välja toodud võimaliku kuriteo toimumisaega, mis viitaks, et see pandi toime pärast 2008. aasta sügist.

«Ka Tarmo Lausing ise on kinnitanud, et see toimus rohkem kui viis aastat tagasi. Kuna võimaliku erakonnaalase süüteo puhul oleks tegemist teise astme kuriteoga, mis aegub viie aasta jooksul teo toimepanemisest, siis ei ole prokuratuuril seaduslikku alust kriminaaluurimise algatamiseks. Seadus ei anna prokuratuurile võimalust võtta kelleltki väljaspool kriminaalmenetlust ka ütlusi, selleks et kontrollida ajakirjanduses avaldatud infot,» rääkis Sepp.

Tema sõnul tuleb arvestada ka sellega, et Keskerakonna viimastel aastatel toimunud võimalikku ebaseaduslikku rahastamist on juba tegelikult uuritud 2011. aastal alustatud kriminaalasja raames, mille tulemusena soovis prokuratuur esitada süüdistuse erakonna peasektretärile Priit Toobalile erakonna sularahakassasse teadmata päritolu raha vastuvõtmise eest aastatel 2010-2011.

«Süüdistust ei ole seni olnud võimalik esitada, kuna õiguskantsler tagastas vastava taotluse riigiprokuratuurile, leides, et kehtiv menetlusseadus on vastuolus põhiseadusega. Viimastel päevadel meedias avaldatud info ei ole andnud prokuratuurile mingit olulist lisateavet ka mainitud kriminaalasjas kogutud tõenditega võrreldes,» lausus Sepp.

Endised keskerakondlased Tarmo Lausing ja Henri Kaselo on viidanud, et ebaseaduslik rahastamine võib kesta Keskerakonnas siiamaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles