Aaviksoo: tšehhidelt polnud põhjust 18 miljonit nõuda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Raigo Pajula.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kinnitas riigikogu keskerakondlaste arupärimisele vastates, et tšehhidelt polnud põhjust Vabadussõja võidusamba ilmnenud ehitusvigade eest 18 miljonit krooni leppetrahvi nõuda.

«Kaitseministeeriumit mitterahuldava valgustuslahenduse osas tekkinud situatsioon ei ole andnud põhjust 18 miljoni krooni nõudmiseks,» kinnitas Aaviksoo parlamendi kõnetoolis. «Kaitseministeerium ei näe tema sõnul täna õiguslikku alust 30 protsendi leppetrahvi nõudmiseks.»

Aaviksoo vastas seitsme Keskerakonna fraktsiooni liikme 27. jaanuaril 2010 esitatud arupärimisele Vabadussõja võidusamba kohta, milles arupärijad küsisid, miks loobus kaitseministeerium samba ehitamisel ebaõnnestunud ettevõttelt kohustuste täitmata jätmise eest lepingust tuleneva nõude esitamisest 18 miljoni krooni ulatuses.

Arupärijate väite kohta, nagu tegelenuks tšehhide alltöövõtjana samba valgustuslahendusega Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Aivar Reiviku ettevõte, vastas Aaviksoo, et temal pole infot sellise allhanke kohta.

«Oleme peatanud väljamaksed ja nõudnud sisse 50 000 eurot leppetrahvi.» Samuti kaalub ministeerium tema sõnul täiendava kahju hüvitamise nõuet tulevikus, kui uue valgustuslahenduse paigaldamise osas valitseb selgus.

Arupärija Evelyn Sepp väitis, et samba rajamisega on seotud korruptsioon, mille peale kaitseminister arvas, et see on rahvasaadiku poolt väga ränk süüdistus ning avaldas lootust, et Evelyn Sepp suudab oma väidet tõestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles