Sotsid maksid mullu parteitoetust tagasi vaid 89 000 krooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Mullu valitsuses olles parteide eelarvetoetuse vähendamist taotlenud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), kes lubas alates aprillist riigile üle 60 000 krooni kuus tagasi maksta, kandis eelmise aasta jooksul eelarvesse vaid 89 000 krooni.

SDE esimees, toonane siseminister Jüri Pihl ütles mullu aprilli algul BNSile, et kaheksa miljardi krooni suuruse eelarvekärpe juures tuli kõigis valdkondades kokku hoida ja sotsiaaldemokraatidele oli eetiliselt vastuvõetamatu, et erakondadele tehti seejuures erand. «Sellepärast maksame iga kuu riigile 8,3 protsenti meile antavast eraldisest tagasi,» ütles Pihl toona, lisades, et tagasimakse suurus on seega 61 500 krooni.

Rahandusministeeriumi andmetel on Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt 2009. aasta jooksul tagasi laekunud aga vaid 89 000 krooni.

Erakonna peasekretär Kalvi Kõva ütles teisipäeval BNSile, et SDE toonase algatuse mõte polnud mitte ennast karistada, vaid teha ülejäänud erakondadele selgeks, et ajal, kui kõikjalt kärbitakse, tuleb kärpida ka riigieelarvest erakondadele jagatavat raha.

«Meie algatus kandis vilja - ka ülejäänud erakonnad nõustusid vähendama eelarvest parteidele eraldatavat summat,» lausus Kõva ja lisas, et kuni selle ajani maksis erakond osa toetust tagasi, ehkki konkreetsed summad vajavad veel täpsustamist.

Sotsiaaldemokraadid tegid enne mulluse esimese, 20. veebruaril vastu võetud negatiivse lisaeelarve kinnitamist koalitsioonipartneritele ettepaneku eelarves erakondade rahastamiseks ette nähtud 90 miljonist kroonist 8,3 protsenti ehk 7,5 miljonit krooni kärpida, kuid võimuliidus ei leidnud see toetust.

Küll aga vähendati erakondade eraldisi 18. juunil vastu võetud teise lisaeelarvega, kus kärbiti parteide toetusraha 5,9 protsenti. Samale tasemele jäi summa ka tänavu, mil erakondadele on riigieelarves ette nähtud varasema 90 miljoni asemel 84,69 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles