Ginter: tulevikus võiks eutanaasiat lubada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katri Karing / Corbis / Scanpix

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna dekaani Jaan Ginteri sõnul võiks aktiivse eutanaasia kaugemas tulevikus ka Eestis seadustada.


«See on üks teema, mis Eestis arutamist kindlasti tahab,» rääkis Ginter Postimees.ee'le. «Olen seisukohal, et pikas perspektiivis võiks tõepoolest midagi taolist ette võtta.»

Tema sõnul ei saa kohe eutanaasiat seadustada, sest arstkond, kelle õlule jääks suretamisabi andmine, ei ole veel piisavalt usaldusväärseks muutunud.

«Enamikus Eesti arstides oleme kindlad ja usaldame neid, aga enesepuhastusvõime arstkonna sees ei ole nii hea, et võiksime päris kindlalt seda teed minna,» rääkis ta.

Ginter meenutas selle näitena kolmapäevast ETV saadet «Pealtnägija», kus paljastati, et perearst Sergei Šikovil on mitu korda tuvastatud narkojoove, kui keegi ei ole teda seetõttu ametist vabastanud.

Tribunalil on jumet

Ginter nägi positiivseid jooni Suurbritannias nädala alguses eutanaasiadebati algatanud menukirjanik Terry Pratcheti ideel luua nn eutanaasiatribunalid, kuhu kuuluvad teiste seas arst ja jurist ning mis otsustavad, kas konkreetsel inimesel lubataks saada suretamisabi või mitte.

«See võtab kindlasti eksimisriske vähemaks, sest seotud osapooli ja kaitsemehhanisme on rohkem.»

Tema sõnul otsustavad ka arstid taolisi küsimusi reeglina mitmekesi. «Kui võtta juurde juristi seisukoht, siis see teeks situatsiooni kindlamaks.»

Ginteri hinnangul on selle lahenduse põhiküsimus pigem, kas mitmeliikmeliste komisjonide pidamine ei lähe liiga kulukaks. «Sellist süsteemi töös hoida on äkki väga kallis.»

Ta ütles, et ei julge öelda, kas Pratcheti kirjeldatud lahendus sobiks Eestisse kõige paremini, kuid leidis, et see vääriks arutamist.

Jurist pole võluvits

Ginteri sõnul ei saa juristi kaasamist võtta iseenesest hea lisalahendusena.

«Ma ei teeks siin isegi vahet - juristkonna enesepuhastamisvõimet oleme samamoodi näinud ja ega see ka liiga kõrge ole,» leidis Giner.

«Kui kõrgeid standardeid need ametialad oma liikmetele seavad, sellest sõltub, kui palju võib otsustamist nende kätte julgelt lubada,» viitas ta nii arstidele kui juristidele.

Alzheimeri tõbe põdev Terry Pratchett kutsub Suurbritanniat üles legaliseerima parandamatult haigete aktiivset eutanaasiat. Küsitlused näitavad, et teda toetab vähemalt kolm neljandikku brittidest.

Postimees.ee korraldab esmaspäeval algusega kell 12 eutanaasia seadustamise teemalise debati, et koos Eesti Väitlusseltsiga taaskäivitada online-väitluste sari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles