Särgava: «häbiväärne» on leebelt öeldud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helve Särgava
Helve Särgava Foto: Raigo Pajula

««Häbiväärne» on selle kohta väga leebelt öeldud,» kommenteeris Harju maakohtu kohtunik Helve Särgava teadet, et kapo pidas kinni tema järjekordse ametivenna Ida-Virumaalt.


«Kindlasti on see väga raske juhtum, aga samal ajal on väga hea, kui õigusemõistmisest on sellised isikud kõrvaldatud. Nad on tohutu häbiplekk,» kommenteeris ta kohtunike kinnipidamisi.

Särgava sõnul võib taoliste juhtumite põhjusi otsida Eesti taasiseseisvumise algusajast, kui kohtuniku amet ei olnud au sees ning kohtunikuks ei tahtnud tulla kõrgharidusega ja tugevate väärtushinnangutega inimesed. «Seetõttu oli vakantsi palju ja valikusõel ei olnud nii tihe.»

Tema hinnangul on praegu olukord teine: valik põhjalik ja kohtunikuks tahtjaid palju.

Särgava väitel rikuvad teated kohtunike kinnipidamistest ja süüdimõistmistest Eesti kohtusüsteemi mainet, kuid annavad ka positiivse sõnumi.

«Sellise tugeva järelevalvega jõuame sinna, et inimene saab ütelda, et kohtusüsteemi saab usaldada.»

Ta ei soovinud konkreetse juhtumi detaile kommenteerida, kuid leidis, et kohtuniku altkäemaksuvõtmist ei õigusta miski. «Ma ei näe, et oleks olemas ühtegi põhjust, põhjendust, vabandust sellistele tegudele.»

Kapo töötajad pidasid eile kinni Kohtla-Järve kohtumaja kohtuniku Jüri Sakkarti, keda kahtlustatakse altkäemaksu vastuvõtmisega nõustumises ja selle nõudmises, samuti riigisaladuse avalikustamises ning kriminaalasja kohtueelse menetluse, sealjuures jälitusmenetluse andmete ebaseaduslikus avaldamises.

Detsembri alguses peeti kinni Viru maakohtu Narva kohtumaja kohtunik Mihhail Komtšatnikov, kes mõisteti hiljem altkäemaksu nõudmises ja võtmises süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles