Võidusamba dioodid kestavad parimal juhul 3,5 aastat

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Toomas Huik

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) ekspertide hinnangul kestavad Võidusamba ristiosa valgusdioodpaneelid parimal juhul kuni 3,5 aastat.


«Võidusamba ristiosa valgusdioodpaneelide kohta puudub nõuetele vastavust kinnitav tehniline dokumentatsioon,» seisab kaitseministeeriumi eilse otsusega avaldatud TTÜ ekspertide koostatud hindamiskokkuvõttes.

«Valgusdioodpaneelide eluiga ei vasta hanke tehnilise kirjelduse nõuetele. Sõltuvalt talitlusviisi valikust, sh riske arvestamata, on paneelide arvutuslik eluiga 1,7 kuni 3,5 aastat,» leitakse esmaspäevast kuupäeva kandvas dokumendis.

Vanade ja garantii käigus pandud uute paneelide valgusdioodide (LED) tihedus erineb TTÜ ekspertide andmetel ligikaudu 1,5 korda ning seetõttu valgustavad nad erinevalt.

«Uute paneelide valgusallikate läätsesid katab osaliselt või täies ulatuses hõbedase laki kiht, mis moonutab optilisi ja valgustehnilisi parameetreid.»

Vabadussõja võidusamba LED-valgustuse ja automaatikaosa tehnilise seisukorra hindamisel lähtusid tehnikaülikooli eksperdid võidusamba tehnilisest lähteülesandest, teostaja koostatud projektdokumentatsioonist, objekti vaatlusest ja valgustehnilistest mõõtmistest.

Asjatundjad leidsid, et võidusamba hanke tehnilises kirjelduses olid mitmed parameetrid subjektiivselt hinnatavad või määratlemata, mis raskendasid võidusamba valgustuslahenduse nõuetele vastavuse hindamist.

Tuvastati, et valgustus- ja automaatikaosa tehniline lahendus ei vasta mitmetele nõuetele, mis tulenevad hanke tehnilisest lähteülesandest, elektriohutusseadusest, standarditest, projektdokumentatsioonist ja heast tavast.

Olulised tehnilise seisukorra hindamisel avastatud puudused on ekspertide väitel seotud peatöövõtja Sans Souci alltöövõtjate Prosoton, BVLumex ja ART-Vision poolt projekteeritud ja teostatud valgustus- ja automaatikaosaga (sh diagnostika).

TTÜ asjatundjate hinnangul on valgustus- ja automaatikaosa projekteerimis- ning paigaldustööde kvaliteet oluline riskitegur töökindlusele ja ohutusele.

Nad peavad otstarbekas hakata kohe puudusi kõrvaldama, sealhulgas kaaluda elektri-, valgustuse- ja automaatikaosa väljavahetamist või ümberehitust.

«Kuna võidusamba konstruktsiooniline lahendus võimendab keskkonnamõjusid - suveajal tekkiv «kasvuhooneefekt» -, ja keskkonnaoludest sõltub otseselt dioodvalgustuse eluiga, siis on soovitav kasutusele võtta meetmed keskkonnatingimuste kontrollimiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles