Rohelised: preambulist võib teatud tingimustel loobuda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piir jookseb läbi Setumaa.
Piir jookseb läbi Setumaa. Foto: Katri Karing

Roheliste erakond eemaldaks Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimisseadusest preambuli, kui Venemaa aktsepteerib Tartu rahu ning mõlemad poole tagavad setode kultuuri säilimise.


«Praegune kontrolljoon lõhub ajaloolise seto kogukonna. Samas on Eesti juba andnud nõusoleku praeguse kontrolljoone kehtestamiseks riigipiirina,» ütles roheliste eestkõneleja Airi Hallik-Konnula Postimees.ee'le.

Ta leidis, et lähtudes pragmaatilistest kaalutlustest, võiks Eesti pool loobuda preambulist, mis ei lisa piirilepingule midagi juurde ning mis ei anna ka praktikas Eestile midagi juurde.

«Venemaalt ootaks «vastuteenena» 1920. aastal allakirjutatud Tartu rahu aktsepteerimist. See tähendaks läbirääkimisi, konsultatsioone diplomaatilisi kanaleid pidi ning hiljem selle fikseerimist ka kirjaliku dokumendina.»

Tema sõnul on oluline, et riigipiiri kahepoolne kehtestamine tagaks seto kultuuri säilimise ja identiteedi tugevnemise.

«See eeldab Euroopa Liidu tasandil lepingut Venemaaga setode kui põlisrahva ühtse keele- ja kultuuriruumi säilitamiseks ning piiriületuse takistuste kõrvaldamiseks põliselanikele ning nende lähikondsetele.»

Samuti peavad tema hinnangul Eesti ja Venemaa panustama võrdsetel alustel seto- ja eestikeelse koolihariduse edendamisse Setomaa territooriumil.

«Tuleks luua mõlema riigi rahastatav piiriülese koostöö asutus, mille juhtimine alluks otse Seto Kongressile, seega oleks demokraatlik ja riigivõimust sõltumatu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles