Sotsid tahavad muuta keskkonnamõjude hindamise korda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepargid kerkivad mitmel pool Eestimaal.
Tuulepargid kerkivad mitmel pool Eestimaal. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) algatas täna riigikogus keskkonnamõjude hindamise seaduse põhjapaneva muutmise, mis lõpetab seaduseks saades absurdse olukorra, kus elukeskkonda kahjustava tegevuse kavandaja korraldab iseenda tegevuse hindamist.

«Kehtiv kord on juba aastaid kultiveerinud arendaja huvide konflikti. Põhimõte - kes maksab, see tellib ka muusika – tuleb lõpetada. Eestis pole siiani teada ühtki
juhtumit, kus arendaja oleks tellinud keskkonnamõjude hindamise, mis lõpeb talle ebasoodsa aruandega,» vahendas SDE pressiesindaja riigikogu keskkonnakomisjoni liikme Mark Soosaare sõnu.

«Kui riigikogu seadust ei muuda, siis avatakse ka edaspidi kaevandusi, mis võtavad küladelt joogivee, ning kerkivad tuulepargid, mis peletavad eemale kohalikud
elanikud, linnud ning loomad,» ütles Soosaar.

Keskkonnamõjude hindamise korraldamise annaksid sotsiaaldemokraadid täielikult üle kohaliku omavalitsuse või keskkonnaameti pädevusse. Ainult nii saab Soosaare sõnul muuta hindamisprotsessi läbipaistvaks ja objektiivseks. Et aga mitte koormata omavalitsuse või riigi eelarvet lisakuludega, siis tuleb hindamise eest tasuda täies mahus arendajal. Kui arendaja maksab korralduskulude eest omavalitsusele või riigile, muutub ka hindamise rahastamine läbipaistvaks.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu täiendab seadust ka taastuvenergia valdkonnas. Olulise keskkonnamõjudega tegevuste nimistusse, mille puhul on vaja läbi viia elukeskkonnale tekitatava kahju hindamine, on lisatud kolmest või enamast generaatorist koosnevad tuulepargid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles