TLÜ: eduka noore pääs ülikooli lihtsustugu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng Tallinna Ülikooli tekliga.
Tudeng Tallinna Ülikooli tekliga. Foto: Karel Tigas / SLÕhtuleht

Tallinna Ülikooli akadeemilise prorektori Priit Reiska hinnangul ei muutu edukale gümnaasiumilõpetajale kodumaisesse ülikooli astumine raskemaks, pigem ikka lihtsamaks.


«Edukale gümnaasiumilõpetajale ei tohi Eesti kõrgkoolidesse sisseastumine praegusest keerulisemaks muutuda, pigem lihtsamaks,» ütles Reiska Postimees.ee'le.

«Kuna see, et tublimad lõpetajad oma haridusteed just Eestis jätkaksid, on nii ministeeriumi kui ka kõrgkoolide huvides, siis kindlasti ei saa nendele ka tulevikus kõrgkoolidesse astumine keerulisem olema.»

Tema sõnul arvestab Tallinna Ülikool ka pärast uute õppekavade jõustumist sisseastumisel riigieksameid.

Reiska hinnangul on praegu veel vähe infot selle kohta, kuidas n-ö uued riigieksamid välja nägema hakkavad, näiteks, kui hästi nad lõpetajaid diferentseerivad.

Siiski kahtles ta selles, et ülikool peaks oma vastuvõtus uute eksamite tõttu midagi suuremat muutma.

«Näiteks juba praegu saab ainult riigieksamite põhjal Tallinna Ülikooli sisse vaid üks kolmandik õppuritest, see tähendab, et ka praegu rakendame me täiendavaid eksameid või katseid kahe kolmandiku sisseastujate puhul.»

Selles, et koolid ja ülikoolid hakkavad sõlmima kokkuleppeid eksamite vastastikuseks tunnustamiseks, näeb Reiska palju probleemset.

«Loomulikult ei kahtle keegi mõne tugevama kooli lõpetajate tasemes, kuid näiteks piiratud riigieelarveliste kohtade arvu juures võivad ka kahe tugeva kooli lõpetajad teineteisele konkurendiks osutada,» rääkis ta. «Samas võib mõni mitte nii väga tugevast koolist tulev kandidaat isegi paremal tasemel olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles