11 kultuuritegelast ja poliitikut meenutavad Harry Männilit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Männil.
Harry Männil. Foto: Peeter Langovits.
Üksteist kultuuritegelast ja poliitikud meenutavad suurärimeest ja kunstikogujat Harry Männilit, kes lahkus pühapäeval meie seast.

Harry Männil sündis 17. mail 1920. aastal Tallinnas ja lõpetas Gustav Adolfi gümnaasiumi. Enne kodumaalt lahkumist 1943. aastal alustas ta majandusõpinguid Tartu Ülikoolis. Need jätkusid Soomes.

Pärast sunnitud lahkumist kodumaalt alustas ta uut elu kaugel Lõuna-Ameerikas. Alates 1946. aastast elas Harry Männil Venezuelas. Aastatega kujunes Harry Männilist Venezuela tuntuimaid ettevõtjaid.

Harry Männili juhitud ACO Grupp kontrollis enam kui kuuendikku Ladina-Ameerika ühe võimsama riigi kaubandusest.

Paralleelselt majandustegevusega pani Harry Männil aluse maailma ühele suuremale ja hinnatumale Kolumbuse-eelse kunsti kogule.

Perekond Männilite kunstikogu kuulub maailma 200 suurima hulka. Harry Männili ja Henry Radevalli poolt kodumaale annetatud Eduard Wiiralti teosed panid aluse Rahvusraamatukogu Wiiralti galeriile.

Männili initsiatiivil ja toetusel pandi alus tänini väljaantavale Eduard Wiiralti kunstiauhinnale.

Harry Männilil on hindamatud teened Eesti taasiseseisvumisel ja moodsa majanduse ülesehitamisel. Tegutsedes peaminister Edgar Savisaare loodud ja peaminister Tiit Vähi ajal tööd jätkanud väliseesti nimekatest ettevõtjatest koosneva majandussõprade klubi presidendina, andis maailmanimega Venezuela suurettevõtja sellesse suure panuse.

Asudes heast tahtest ja oma kuludega sünnimaad abistama, sattus Harry Männil ja tema perekond aastaid kestnud rahvusvahelise nõiajahi hammasrataste vahele.

Pärast põhjalikku uurimist kinnitas aga riigiprokuratuur, et «kindlad tõendid», mille alusel teda püüti natsikurjategijaks tembelda, olid alusetud.

Kõik see ei heidutanud teda kodumaa teenimise teel ja nii pälvis Harry Männil oma sõprade ja Eesti ühiskonna varjamatu tunnustuse.

Harry Männil oli Malta ordu rüütel ja USAs Lousianas asuva Thibodauwi linna aukodanik. Venezuela riik annetas talle Sol de Carabobo ja Francisco Miranda ordeni, Rootsi kuningas aga Kuningliku Põhjatähe ordeni.

Lahkus suur eestlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles