Kohalikud valimised meelitavad Eestisse vaatlejaid mitmest riigist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kahe nädala pärast toimuvaid kohalikke valimisi saabuvad Eestisse jälgima vaatlejad nii Lätist, Leedust, Inglismaalt kui tõenäoliselt ka Soomest.

Vabariigi valimiskomisjoni pressiesindaja sõnul tuleb valimistele üheksa vaatlejat Lätist, neli-viis Leedust ja üks Inglismaalt. «Ka on üsna kindel soomlaste tulek. Kutsed on läinud veel Rootsi ja Portugali, samuti on huvi tundnud jaapanlased,» rääkis ta.

Vabariigi valimiskomisjon korraldab vaatlejatele 19. oktoobril seminari ning valimispäeval külastatakse valimisjaoskondi. «Osa vaatlejaid on huvitunud ka spetsiifiliselt e-hääletamisest ning nemad külastavad veel lisaks Riigi Infosüsteemi Ametit ja teisi asjaomaseid asutusi,» lisas pressiesindaja.

Kohalike valimiste eelhääletamine algab 10. oktoobril maakonnakeskuse jaoskondades. Esimesel kolmel päeval saavad eelhääletada kõik valijad, sõltumata oma registrijärgsest elukohast. 14.–16. oktoobrini on eelhääletamiseks avatud kõik jaoskonnad, sealhulgas on igas vallas ja linnas vähemalt üks jaoskond, kus saab hääletada väljaspool elukohta. Kokku saab üle Eesti hääletada 582 jaoskonnas.

Kogu eelhääletamise ajal ehk 10.–16. oktoobrini saab hääletada ka elektrooniliselt. Valimispäeval, 20. oktoobril hääletatakse elukohajärgses jaoskonnas, samuti on võimalik tellida hääletamiskasti koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles