Hea valimistava «autahvli» tipus on kandidaate vastu nende tahtmist registreerinud valimisliit

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar

Sellenädalase hea valimistava «autahvli» tippu hääletasid vabaühenduste liidu EMSL juures tegutsevad hea valimistava valvurid Saue valla valimisliidu, kes on vähemalt kolm inimest kandidaatideks registreerinud vastu nende tahtmist.

Vabatahtlikud valimiste valvurid hindavad kuni valimisteni igal nädalal kandideerijate tegusid, mis lähevad nende meelest enim vastuollu ausa, õiglase ja sisuka valimisvõitluse põhimõtetega. Hindeid antakse skaalal 1-5, kus 5 tähistab halvimat, suurima mõjuga rikkumist.

Selle nädala «autahvli» koostamisel osalesid Hille Hinsberg, Juhan Kivirähk, Marek Reinaas, Margo Loor, Mari-Liis Jakobson, Toomas Mattson ja Sergei Metlev.

5. koht: Nimekirjad, kes ei avalda oma kontakte ega programme – 2,7.

Ehkki valimised lähenevad, pole paljude nimekirjade kohta endiselt kusagilt võimalik leida nende programme – teiste seas pole seda avaldanud veel ka näiteks Keskerakond Tallinnas. Veelgi enam: paljude kohta pole võimalik leida isegi nende kontaktandmeid. Üksikkandidaatide ja väiksemate valimisliitude puhul jääb see ilmselt ka tehnilise suutmatuse taha, kuid valimiste valvurid tuletavad meelde hea valimistava punkti, mille kohaselt on kandidaatide poliitilised vaated ja seisukohad avalikud. Ei ole midagi loomulikumat ja paremat, kui valija soovib otsuse langetamise eel kandidaatide plaanidega tutvuda.

4. koht: Haapsalu keskerakondlane: hääletad meie koalitsioonipartnerite poolt, oled rahvavaenlane – 2,9.

Haapsalu linnavolikogu keskerakondlasest esimees Jaanus Karilaid näib olevat klassivõitluse teooriaga põhjalikult kursis – kirjas oma kaaslinlastele teatab ta, et sõltumata isiklikest tegudest on rahvavaenlased ja kaassüüdlased rahva ees kõik, kes tema praeguste ja endiste koalitsioonipartnerite Reformierakonna ja IRL-i nimekirjas kandideerivad või nende poolt hääletavad. Ehkki oponentide kriitika on valimiste loomulik ja ka vajalik osa, meenutab selline grupikuuluvuse põhjal süüdistamine juba vihakõnet, kommenteeris hea valimistava valvur, politoloog Mari-Liis Jakobson.

3. koht: Krossi-vastane veebileht auspoliitik.com – 3,1.

Kui varasemalt on valimiste valvurid kritiseerinud IRL-i Tallinna linnapeakandidaadi Eerik-Niiles Krossi kampaania raames tehtud veebilehte www.edgarsavisaar.ee, kuhu koguti negatiivseid meediakajastusi Savisaarest ja Keskerakonnast, siis nüüd on sarnane lehekülg www.auspoliitik.com avatud ka Krossi enda kohta. Õigemini on astutud samm kaugemalegi – kümme Krossi-vastast hinnangut on varustatud anonüümsete kommentaaride ja kontekstist välja rebitud piltidega, kus näiteks ahne inimese sümbolina on kujutatud juuti. Hea valimistava valvurite hinnangul on sellised võtted sisukast ja eetilisest valimiskampaaniast väga kaugel.

2. koht: Saue linnajuhtide enese-eksponeerimine linnalehes – 3,6.

Jätkuvalt saavad hea valimistava valvurid näiteid maksumaksja raha eest välja antavatest linna- ja vallalehtedest, kus võimulolijad oma tegusid ja plaane tutvustavad, ent ei võimalda sama teistele nimekirjadele. Saue linna värskes lehes «Saue Sõna» on valimisliidu «Kindlad tegijad» ning IRL-i kandidaadid täitnud oma artiklitega lehe 12-st küljest 8. Linnapea Henn Põlluaas poseerib koos linna beebidega ühel küljel lausa kolmel fotol.

1. koht: Kandideerijate kandmine valimisliidu nimekirja vastu nende tahtmist – 4,2

Koos oma kahe tütrega Saue valla valimisliitu «Saue suurliit» vedav kinnisvaraärimees Aivar Tootsi soovis kokku panna kõige pikemat nimekirja, et palju hääli saada. Eesti Päevalehele antud intervjuus ütles ta, et leidis kandidaate ka kohalikust pargist ning kõigi tausta kontrollida ei jõudnud. Kümmekond kandidaati jättis juba valimiskomisjon registreerimata, sest avaldusel puudus näiteks perekonnanimi või isikukood. Tegijal juhtub – jõuad siis kiirel ajal kõigi nime küsida! Paraku on nüüdseks selgunud, et vähemalt kolm nimekirja kantud inimest pole oma teada selleks nõusolekut andnud, sealhulgas tänavuste valimiste vanim, 93-aastane kandidaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles