Karus: järelevalvekomisjon peab Lausingu väiteid uurima

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Karus
Kert Karus Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liige, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Kert Karus leiab, et komisjon peaks kindlasti uurima endise keskerakondlase Tarmo Lausingu väiteid Keskerakonna varjatud rahastamisest.

Kui komisjoni aseesimees Kaarel Tarand avaldas täna kahtlust, kas komisjon võtab teema päevakorda, sest tegu on vana juhtumiga, Lausingu jutt pole konkreetne ja prokuratuur seda uurima ei hakka, siis Karuse hinnangul peaks komisjon just seetõttu sellega tegelema.

«Üks on kindel: Lausingu jutus on selged viited Keskerakonna varjatud rahastamisele. Tema jutus oli ka palju üldistust, kuid seda enam peab komisjon operatiivselt oma pädevuse piires kahtlustuste sisu selgeks tegema,» ütles Karus Postimehele.

Tema sõnul ei ole järelevalvekomisjon kriminaalasutus ega ole seetõttu seotud kriminaalmenetluses kehtivate tähtaegadega. «Komisjoni tegevusel on ka preventiivne iseloom, mis tähendab, et saame hinnanguid anda ka juhtumitele, mida kriminaalõiguslikus mõttes ei ole enam võimalik menetleda,» märkis ta.

Samuti avaldas Karus muret Tarandi väljaütlemiste üle erakondade aadressil, nimetades neid kallutatuks. «Fraasid nagu «parasiidikohad», «hüvede jagamine» ja «pettunud broilerid» ei tohiks kuuluda erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikme sõnakasutusse subjektide suhtes, keda komisjon uurib,» ütles ta ja lisas, et Tarandi erapoolikust näitab ka spekuleerimine, et komisjonil pole lootust uurimisega kuhugi jõuda.

Karuse hinnangul peaks järelevalvekomisjon kogunema kiiremas korras, et otsustada, kuidas Keskerakonna juhtumi puhul käituda. «Niinimetatud sotside kaasuse õppetund on liiga värske, et seda unustada,» märkis ta.

Keskerakonna noortekogu kunagine juht, septembri keskel parteist välja astunud Tarmo Lausing avaldas eile õhtul, et tema kaudu annetati erakonnale aastaid tagasi suuri summasid tundmatu päritoluga raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles