Tarand: parteid käituvad nagu sokivargad

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Tairo Lutter

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand ütles, et pole veel kindel, kas komisjon hakkab uurima endise keskerakondlase Tarmo Lausingu väiteid tundmatu raha vastuvõtmise kohta, ning avaldas nördimust parteide käitumise üle.

Tarandi sõnul on ta täna hommikul teemat mõnede komisjoni liikmetega arutanud, kuid kuna tegu on juba vana juhtumiga, Lausingu jutt pole konkreetne ja prokuratuur asja uurima ei hakka, pole kindel, kas komisjon teema päevakorda võtab.

«See jutt on liiga anonüümne, liiga ebakonkreetne, et sellega otse ja konkreetselt midagi peale hakata. Seal Lausingu artiklis ei ole ühtegi nime,» ütles Tarand.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tuleb kokku 16. oktoobril. «Mulle ei ole teada, et keegi oleks palunud seda punkti päevakorda panna,» ütles Tarand. Ta selgitas, et komisjonil pole õigust sanktsioone rakendada, vaid ainult paluda, et asjaosalised nendega koostööd teeksid. «Meil ei ole erilist lootust kuhugi jõuda, isegi kui me hakkaksime seda uurima,» tõdes ta.

Meikari ja Lausingu juhtumid vaid jäämäe tipp?

Tema sõnul võib arvata, et tegu polnud üksiku juhtumiga. «Karta võib, et see ei olnud ühe erakonna üksikjuhtum. Me teame Silver Meikari loost, mismoodi Reformierakonnas annetused käisid. Kahetsusväärne, et erakonnad, kes on ühiskonnas eripositsioonil, kuna nende kaudu toimub avalik riigi juhtimine, ei suuda vastavalt antud eriõigustele käituda, vaid peavad ikka vajalikuks käituda nagu mingisugused pisisulid ja sokivargad,» rääkis Tarand. «Nad peaksid ju ikkagi ka oma finantsdistsipliini osas teistele eeskujuks olema.»

«Kahjuks on see niisugune üldine muster ja see on ju ka kõigile parteielus osalenutele või seda jälginutele kaunis hästi teada, kuidas asjad käisid. Seda, et see on üldiselt teada ja kõik on selles osalised olnud, nähtub ju ka sellest, kuidas erakonnad käitusid pärast Meikari avaldust, millisesse kollektiivsesse ringkaitsesse nad asusid,» rääkis Tarand.

Ta leidis, et Meikari ja Lausingu juhtumid on vaid jäämäe tipp. «Neil, kes ei ole ilma jäänud (teenete eest jagatavatest hüvedest – toim.) ja õitsevad mingitel neile jaotatud ametikohtadel, puudub ju vähimgi vajadus rääkida,» tõdes Tarand.

«Ilmajääjate hulk on esialgu olnud suhteliselt väike, aga mida efektiivsemaks ja õhukesemaks me oma riiki teeme, seda vähem saab sinna neid parasiidikohti jääda, kus neid hüvesid jagatakse. Aga samas parteid on viimased 10 aastat olnud kiirkasvu kursil ja kõigil on mingeid teeneid,» pakkus ta välja põhjuse, mis sellised juhtumid sagenevad – pettunud «broilereid», kes oma teenete eest midagi vastu pole saanud, tekib aina juurde.

Endine keskerakondlane Tarmo Lausing tuli eile välja väitega, et tema kaudu annetati erakonnale aastaid tagasi suuri summasid tundmatu päritoluga raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles