Meikar: Lausing tegi olulise paljastuse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Mihkel Maripuu

Silver Meikar, kelle ülestunnistustest sai alguse Reformierakonna rahastamisskandaal, usub endise keskerakondlase Tarmo Lausingu väiteid keskpartei rahastamise kohta ja nimetab neid oluliseks paljastuseks.

«Ma ei näe põhjust kahelda, et ta räägib tõtt,» ütles Meikar. «Samal teemal on Tarmo Lausing meedias ka varem sõna võtnud, kuid seekord kirjeldas ta  juhtumeid konkreetsemalt ja tunnistas oma osalust nendes. Seda ei ole lihtne teha ning julguse eest väärib ta tunnustust.»

Küsimusele, kas tegu on üllatava avaldusega, vastas Meikar: «Kindlasti on see oluline paljastus. Tarmo Lausingu roll Keskerakonna varjatud annetuste skeemis on võrreldav Kalev Lillo omaga Reformierakonnas. Nemad teavad, kust raha tuli ja millise skeemiga ning kelle abil see erakonna kontole jõudis.»

Meikar avaldas arvamust, et sellise rahastamisskeemi kasutamine Eesti poliitikas lõppeb alles siis, kui muutub meie poliitiline kultuur. «See, et ajakirjandus ja aktiivsed kodanikud on hoidnud antud teemat pikka aega fookuses, omab kindlasti positiivset mõju. Samas, igasuguste ebaseaduslike või -moraalsete skeemide kasutamine saab lõppeda alles siis, kui muutub poliitiline kultuur,» ütles ta.

«Selle eelduseks on, et kodanikud ei toeta neid parteisid ja poliitikuid, kes kasutavad kahtlasi rahastamisskeeme, kulutavad oma valimiskampaaniaks linna või riigi raha ning eksitavad valijaid peibutuspartidega,» lisas Meikar.

Endine keskerakondlane Tarmo Lausing avalikustas eile, et tema kaudu annetati Keskerakonnale suuri summasid tundmatut päritolu raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles