Reformierakond rakendas Maxima valimisvankri ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuia Tartu maantee 12 krundile poe rajamiseks on detailplaneering ja ehitusprojekt juba tehtud, aga esialgu Maxima sinna kauplust rajada ei kavatse.
Karksi-Nuia Tartu maantee 12 krundile poe rajamiseks on detailplaneering ja ehitusprojekt juba tehtud, aga esialgu Maxima sinna kauplust rajada ei kavatse. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Toetame Maxima poeketi tulekut Karksi valda,» seisab Karksi-Nuia reformierakondlaste valimisloosungis. Konkurendid peavad seda sisutühjaks lubaduseks ning poeketi esindaja teatas, et neil pole plaaniski Karksi-Nuias poodi avada.

Praegu on Karksi-Nuias kolm toidupoodi: Abja Tarbijate Ühistule kuuluvad Konsum ja A&O ning Anu pood. 2009. aastal pidas plaani sinna oma kauplus rajada ka Maxima kaubakett. Ta soetas selleks juba krundigi, kuid poest siiski asja ei saanud.

Volikogu seadis piiranguid

Reformierakonna Karksi-Nuia piirkonna juhi Andi Roggenbaumi arvates jäi asi soiku vallavolikogu kehtestatud piirangute tõttu.

«Volikogus on inimesed, kes hääletavad asja lihtsalt maha — neil on oma ärihuvid mängus,» sõnas ta. Konkreetseid nimesid ta siiski mainida ei soovinud.

«Volikogu ei olnud nõus konteinertüüpi poe ehitamisega,» nimetas ta seatud tingimusi. «Samuti taheti, et fassaad oleks puitimitatsiooniga ning sobiks ümbritsevate majadega. Mis ilmest saab aga seal värvimata puulobudike piirkonnas rääkida? Uus pood tooks linna just rõõmsamaid värve.»

Roggenbaumi jutu järgi on Karksi-Nuia rahvas Maxima tulekut pikisilmi oodanud, sest see laiendaks kaubavalikut ja viiks alla hinnad, mis praegu on Viljandi omadest märksa kõrgemad.

Sisutühi valimislubadus

Volikogu liikme, Abja Tarbijate Ühistu juhataja Laili Lambi arvates ei ole Reformierakonna lubadus kuigi tõsiseltvõetav ning on sisutühi. «Ehitasime äsja Abja-Paluojale uue kaupluse. Ka meilt nõudis vald, et fassaad peab olema puitimitatsiooniga ning haakuma Abja vaatega. Ma ei näe selles midagi halba. Plekimonstrumit keset tiheasustusega ala ei taha ju keegi.»

Samas rääkis Lamp, kes kandideerib eelseisvatel valimistel volikokku valimisliidu Koostöö nimekirjas, et tema nelja volikogus oldud aasta jooksul ei olegi Maxima poe kohta mingeid tingimusi esitatud ega teemat arutatud. Ka eelmine volikogu esimees Heino Luik oli tema arvates Maxima poe tulekut igati toetanud.

«Küllap on mittetuleku põhjuseks väike elanike arv ja suhteliselt kõrge, miljoni euroni küündiv ehitusmaksumus. Kui suur oleks siis tasuvusaeg?» arutles Laili Lamp.

Vallavalitsuse liikme, Karksi-Nuias asuva alkoholipoe Monopol omaniku Andi Sõmmeri sõnutsi on vallavalitsus teinud kõik, et Maxima pood Karksi-Nuia tuleks: väljastatud on ehitus- ja projekteerimisluba. «Reformikatel ei ole võimalik poe tulekut mõjutada,» leidis Sõmmer, kes kandideerib volikokku Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas. «Nemad seda ise ehitama ei hakka ega suuda mõjutada ka Maximat kinnisvara haldama. See on mõttetu ja lühinägelik lubadus, rahvale puru silma ajamine.»

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid möönis, et jaeketil on Karksi-Nuias juba mitu aastat krunt, ent praegune majandusseis ei võimalda kauplust rajada. «Piirkonnas ei ela nii palju inimesi, et me suudaksime poodi majanduslikult vähemalt nullis hoida, seega muutuks ettevõtmine sotsiaalseks projektiks,» selgitas ta.

Samas kinnitas Erilaid, et poepidamine on apoliitiline ettevõtmine ning Reformierakonnaga mingeid kokkuleppeid Karksi-Nuia või mõnda teise piirkonda kaupluste rajamiseks ei ole.

Erilaid ei leia, nagu oleks Reformierakond valimislubadusega Maxima nime sobimatul kombel ära kasutanud. «Ma usun, et see lubadus on sündinud kohalike inimeste soovist. Saame eri valdadest aasta jooksul sadu inimeste allkirjaga palvekirju, et me nende asulasse kaupluse rajaksime. Et meil on Karksi-Nuias krunt olemas, soovivad tõenäoliselt paljud sealsed inimesed, et me sinna kaupluse teeksime.»

Sakala küsimuse peale, mida konkreetset saavad reformierakondlased ikkagi teha, et poekett Karksi-Nuia tuleks, ütles Andi Roggen­baum: «Ma ei oska teile vastuseid öelda. Kui avaneb võimalus, oleme selle poolt, et Maxima tuleks, ja katsume nende meeskonnaga koostööd teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles