Riigikohus lükkas valimisliidu venekeelse kaebuse tagasi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Riigikohus jättis valimisliidu Jõhvi Noored esitatud venekeelse kaebuse käiguta ja andis valimisliidule aega eestikeelse kaebuse esitamiseks neljapäevani.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium vaatab kaebusi läbi põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse alusel, mille kohaselt on kohtumenetluse keel eesti keel. Valimisliit Jõhvi Noored Riigikohtule esitatud kaebus on koostatud vene keeles.

Riigikohus andis eile koostatud määrusega valimisliidule aega eestikeelse kaebuse esitamiseks 3. oktoobrini ja juhul kui Jõhvi Noored ei ole seda tähtajaks teinud, on riigikohtul õigus jätta kaebus läbi vaatamata.

Jõhvi valla valimiskomisjon jättis 11. septembril registreerimata valimisliidu Jõhvi Noored kandidaadi Artjom Rõbalko, kuna kohaliku omavalitsuse valimise seaduse järgi on kandideerimisõigus igal hääleõiguslikul Eesti kodanikul ja Euroopa Liidu kodanikul. Kontrollimisel selgus, et Artjom Rõbalko ei ole Eesti ega Euroopa Liidu kodanik, vaid määratlemata kodakondsusega.

Valimisliit esitas seejärel kaebuse Ida-Viru maakonna valimiskomisjonile, kes jättis 16. septembril samuti kaebuse rahuldamata. Jõhvi Noored kaebas otsuse edasi vabariigi valimiskomisjonile, kes jättis 24. septembri otsusega kaebuse rahuldamata.

Seejärel pöördus valimisliit 30. septembril kaebusega riigikohtu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles