Kivimägi lubab Pärnu valimised võita

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Toomas Kivimägi teisipäeval oma kabinetis.
Pärnu linnapea Toomas Kivimägi teisipäeval oma kabinetis. Foto: Andrus Karnau

Suure tõenäosusega jääb Pärnu endise maavanema ja praeguse linnapea Toomas Kivimägi juhitud koalitsioon ka pärast valimisi võimule. Kõige tõsisem konkurent tema kohale on keskerakondlane Kadri Simson.

Toomas Kivimägi, kuidas nii juhtus, et enne valimisi puhkes koolireformiskandaal?

Vastaspool on selle nii ajastanud. Keskerakond on kogu aeg olnud väga kriitiline koolireformi suhtes. Kui keegi väidab, et üleöö on midagi otsustatud, siis nad ei ole lihtsalt huvi tundnud selle vastu. Valimiskampaaniaon koolireformivastastele parim hetk.

Reformi järel peaks aastast 2015 olema linna kolm gümnaasiumi – era-, riigi- ja munitsipaalgümnaasium. Kas ümberkorraldused ei jää poolikuks, sest kolme kooli jaoks õpilasi ei jätku?

Ma ei arva nii, õpilasi jätkub, sest maa-asulad on tagamaa.

Teie vastased ütlevad, et hansagümnaaium jääb alles, sest selle direktor on teie valimisliidus?

See on sulaselge vale. Kõiki õpetajaid koheldakse võrdselt, kedagi ei eelistata. Hansa- ja ühisgümnaasumi õpetajatel on võrded võimalused tööd saada.

Kui neli aastat tagasi võimule tulite, siis likvideerisite mupo. Kes nüüd linnas parkimistrahve teeb ja koeraomanikke korrale kutsub?

Kontrolörid on olemas, aga kulu on kordades erinev varasemast.

Mis on kõige suurem probleem linnas, mille linnavalitsus peaks nelja aastaga lahendama?

Pärnus on puudu 200 lasteaiakohta. Olen täiesti kompromissitu, et tuleb ehitada uus lasteaed. Teine problem on Loode-Pärnu tööstusküla. Pärnus on üritatud vastandada turismi ja tööstust. Minu sõnum on, et mõlemad on Pärnu jaoks olulised. Turismi järgi meid tuntakse Eestis ja välismaal. Turism on Pärnu vedaja, kuid teeninduses on palgad madalamad kui tööstuses. Kui tahame linnakassasse rohkem tulu, siis peame otsima kõrgemapalgalisi töökohti. Selle jaoks on Loode-Pärnu tööstusküla väljaehitamine prioriteet. Minu kolmas eesmärk on Kalevi staadioni rekonstrueerimine. Staadion on väga heas kohas, aga tema praegune seisukord on masendav. 2015 peab olema staadion valmis.

Neljas teema on ühistransport. Tasuta ühistransport, mida Keskerakond lubab, maksab Pärnus 1,2 miljonit eurot. Pärnu linnal on igal aastal vaba raha 3,5 miljonit eurot. Nii suur on põhitegevuse kulu ja tulu vahe. Me võime sellega teha, mida tahame. Seda kulutada tasuta ühistranspordile on tuleviku arvelt elamine ja laste arvelt võtmine. Meil on valida, kas võlgu tagasi maksta või kulutada. Linn peaks investeerima igal aastal vähemalt kolm miljonit eurot. Aga ühistransporti tahame atraktiivsemaks muuta uuemate madalapõhjaliste bussidega ning paremate infotabloodega. Samuti tahame luua lähivaldadega ühtse piletisüsteemi.

Kuidas teil õnnestus neli aastat tagasi luua suur koalitsioon, mille liikmeks on kõik erakonnad peale Keskerakonna?

Suure koalitsiooni loomine oli minu eesmärk. Neli aastat tagasi oli linnapea laua nurgal 3,1 miljoni euro eest maksmata arveid, laenukoormus oli üle 80 protsendi sissetulekust ehk 29 miljonit eurot. Neljaga aastaga oleme laenukoormust vähendanud 7 miljonit eurot, lisaks veel maksmata arved. Kokku 10 miljonit. Teha oli vaja ebapopulaarseid otsuseid. Olime sunnitud kärpima, palju rohkem kui teised pidid kärpima. Suur koalitsioon oli vajalik, et teha ebapopulaarseid otsuseid. Ma ei pidanud muretsema, et 2-3 häält ära kukub.

Keskerakonnal oli kaheksa kohta fraktsioon, aga sinna on jäänud praegu 2-3 liiget. Kuigi minu valimisliidu püsimisse ei usutud, siis praegu on endiselt minu fraktsioonis 14 liiget ja koalitsiooni 25 kohta. Lagunenud on kuulsusrikas Keskerakond.

Kes Pärnus valimised võidab?

Toomas Kivimägi valimisliit.

Miks te selles nii kindel olete?

Neli aastat tagasi pidid valijad uskuma minu lubadusi, kuigi mind toetas 16 aasta pikkune töö maavanemana. Praegu on meil valijatele midagi ette näidata. Isegi Pärnu Postimees pidi tõdema, et neli viiendikku koalitsioonileppest on täidetud.

Ma olen mitu sõpra kaotanud, sest nad ootasid, et lahendan nende mured, aga ma olen eelistanud linna huve. Neli aastat tagasi töötas minu kasuks ka see, et pärnakad olid väsinud, kui pehmelt väljenduda, linnapea Märt Viisitammest. Mina olin alternatiiv ja praegu ma kibestunud inimeste hääli ei korja. Taasiseseisvusajal poole ühtegi Pärnu linnapead tagasi valitud, aga ma olen mittestereotüüpne inimene ja armastan murda stereotüüpe.

Miks peab Pärnu linnapea saama ametivendade hulgas kõige kõrgemat palka?

Nii suurt väljakutset kui Pärnu linnapeal, ei olnud neljal viimasel aastal olnud ühelgi linnapeal. Laenukoormuse ja maksmata arvete tõttu ei ole olnud raskemat aega kui need neli aastat. Tallinna ja Tartu linnapea palgad on põhjendamatult väikesed. Pärnu linnapea ei peaks saama rohkem kui Tallinna ja Tartu, aga palk peaks olema sama, mis riigikogu lihtliikmel. Riigikogus on palk 3400, minul 2800 eurot. Riigikogu liige saab lisaks 30 protsenti esindustasu, kui minu palgale liita ka esindustasu, siis on palk umbes 3400 eurot kuus. Minu palk on 1000 eurot väiksem riigikogu liikme omast. Kas linnapea ei ole väärt üht riigikogu lihtliikme palka?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles