Herman Simm taotles õigust valimistel hääletada

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: prokuratuur

Riigireetmise eest vanglakaristust kandev Herman Simm taotles Tartu valimiskomisjonilt õigust hääletada eelseisvatel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel, kuid seaduse järgi ei ole tal selleks õigust.

Simm saatis 17. septembril Tartu linna valimiskomisjonile avalduse, milles teatas, et soovib osaleda valimistel ja palus kanda end Tartus valijate nimekirja. Ühtlasi soovis Simm valimiskomisjonilt kaasabi valimistel osalemiseks.

Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder ütles Postimehele, et Eesti seaduste kohaselt ei ole Herman Simmil valimistel osalemine paraku võimalik.

«Kuna valijate nimekirjade koostamisega tegeleb siseministeerium, edastas Tartu valimiskomisjon Simmi kirja siseministeeriumile, kes selgitas vastukirjas, et seadused ei võimalda süüdimõistetud kurjategijatel valimistel osaleda,» lausus Mölder.

Seaduse järgi saavad praegu Eestis valida eeluurimise ajaks vahistatud kinnipeetavad ja kriminaalhooldaja juures käivad tingimisi karistust kandvad süüdimõistetud, ent vanglakaristust kandvad süüdimõistetud valida ei saa.

Harju maakohus mõistis Herman Simmi 2009. aasta veebruaris riigireetmises süüdi ja saatis ta 12,5 aastaks vangi. Kohus mõistis Simmilt välja kaitseministeeriumi tsiviilhagi üle 20 miljoni krooni ning 1,33 miljonit krooni kuritegelikul teel saadud raha.

Uurimisandmetel edastas endine kõrge riigiametnik Herman Simm Vene välisluurele ligi 13 aasta vältel tuhandeid salastatud dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles