Autorollo kriminaalasjas valmis majandustegevuse ekspertiis

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus, Siim Roode, Rain Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus, Siim Roode, Rain Rosimannus. Foto: Meelis Maibaum / Virumaa Teataja, Margus Ansu, Andres Haabu

Transpordiettevõtte Autorollo pankrotiga seonduva selgitamiseks mullu käivitatud kriminaalasjas laekusid uurijaile hiljuti raamatupidamisdokumentide ekspertiisitulemused, mille põhjal juhtumi harutamine edasi läheb. Sama juhtumit puudutava tsiviilhagi sisuline arutelu kohtus algab oktoobri lõpus.

Põhja ringkonnaprokuratuuri kinnitusel kavandatakse ekspertiisitulemuste põhjal teha «täiendavaid uurimistoiminguid.» «Kas kellelegi esitatakse kuriteokahtlustus või mitte, selgub pärast tõendite kogumist ja analüüsimist,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder. Mingit täpsemat infot sellest, mida ekspertiisi käigus õnnestus tuvastada, ei soovinud prokuratuur praegu avaldada.

Autorollo kriminaalasjas on uurimine kestnud juba poolteist aastat, ning selle aja jooksul on kaks korda jõudnud vahetuda ka menetlust juhtiv prokurör. Praegu on menetluse juhiks ringkonnaprokurör Vallo Kariler, keda avalikkus teab näiteks vanainimestelt kinnisvara välja petnud Liis Haaveli protsessi süüdistajana ning kütuseäris toimunud käibemaksupettuste uurimise juhina.

Autorollo krimasja eeluurimist viib läbi Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitus. Kriminaalasi ise algatati märtsis 2012, ning esialgu oli seal paragrahviks pankrotiavalduse õigeaegne esitamata jätmine, mille kohta uurimine algas Autorollo pankrotihaldur Martin Krupi avalduse põhjal. Krupp esitas aga hiljem prokuratuurile veel teisegi avalduse, mispeale 2012. aasta lõpul uurimist laiendati, ning politseiametnikud on kontrollinud kriminaalasjas ka muid Autorollo pankrotijuhtumi asjaolusid.

Kõrvuti kriminaalasja uurimisega on Autorollo pankrotijuhtumi kohta käivitumas tsiviilkohtuprotsess Harju maakohtus. Kohtunik Anu Uritami juhtimisel kulgev kohtuvaidlus on algusest peale tekitanud suurt avalikkuse vastukaja eelkõige põhjusel, et kostjate seas, kellelt hagi esitanud pankrotitoimkond nõuab kahju hüvitamist, on ka keskkonnaminister, eelseisvatel kohalikel valimistel Reformierakonna Tallinna kesklinna esinumbrina kandideeriv Keit Pentus-Rosimannus, ning tema abikaasa, endine riigikogu liige Rain Rosimannus.

Hagejaks on pankrotistunud OÜ Autorollo pankrotitoimkond haldur Martin Krupi juhtimisel, keda esindavad kohtus Lextali vandeadvokaadid Olavi-Jüri Luik ja Urmas Ustav. Teine Autorollo toimkonna liige on pankrotihaldur Katrin Prükk. Krupp ei olnud eile valmis Postimehe küsimustele vastama, nimetades kohtuasja tundlikuks. Vandeadvokaat Luik keeldus kohtuasja kohta kommentaare andmast aga seepärast, et tal pole selleks kliendi luba, ning ka valimiseelse situatsiooni tõttu. Pankrotihaldur Prükk ei soovinud samuti kõneleda, suunates küsimused Krupile.

Praeguseks on tsiviilprotsessis toimunud kaks eelistungit, neist esimene Tallinnas 26. juunil ning teine 27. septembril. Harju maakohtu andmetel oli läinudreedesel eelistungil teemaks poolte mitmesuguste menetluslike taotluste lahendamine. «Kuivõrd hageja esitas osa taotlusi alles reedesel eel­istungil, andis kohus kostjatele täiendavalt aega neile vastata,» ütles Harju maakohtu pressinõunik Kristina Ots.

Järgmine kord on Autorollo tsiviilasjas planeeritud eelistung 30. oktoobriks ning kohtul on siis kavas ka eelmenetlus ära lõpetada ja alustada juba põhiistungiga ehk hagi sisulise käsitlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles