Kiisleri hinnangul näitas riigikontrolli korruptsiooniaudit haldusreformi vajalikkust

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Foto: Urmas Luik

Regionaalminister Siim Kiisler märkis, et 15 omavalitsuses korruptsiooni ennetamist auditeerinud ja ridamisi rikkumisi tuvastanud riigikontrolli töö kinnitas vajadust haldusreformi ja suuremate omavalitsuste järele.

Kiisleri hinnangul on riigikontrolli tööl tema jaoks kaks olulist tulemust. Esiteks see, et riigi omaaegne otsus panna riigikontroll omavalitsusi kontrollima oli igati õige ning teiseks see, et on olemas selge vajadus haldusreformi järele.

Ministri sõnul kontrollib kuut suuremat omavalitsust korruptsioonis kaitsepolitsei ja ideaalis võiks ta seda teha kõigi omavalitsuste puhul. Kiisler lausus, et kõikide omavalitsuste kontrollimine on keeruline nende arvukuse tõttu. Eestis on 226 kohalikku omavalitsust.

«Mitmes linnas on esimesed suured juhtumid jõudmas või jõudnud kohtusse ning see näitab, et töö käib,» lisas ta. «Parim lahendus oleks ikkagi see, et keegi jõuaks kõiki omavalitsusi põhjalikult kontrollida ja omavalitsuse juhtidel ning töötajatel on karistuse hirm.»

Riigikontroll valis auditeerimiseks pisteliselt välja 15 omavalitsust ning kõikides nendes leiti puudujääke. Nii näiteks oli mitmeid omavalitsusi, kus vald oli sõlminud lepinguid vallajuhtide endi firmadega.

Kiisler märkis, et lõppkokkuvõttes on küsimus kohalikus demokraatias. «Demokraatia vajab aga toimimiseks teatud eeldusi,» lisas ta. «Ka parima tahtmise juures ei õnnestu probleemseid olukordi vältida, kui volikogus on kümme liiget ja vallas ongi ainult üks-kaks ettevõtjat, kellelt teepuhastuse teenust osta.»

Ministri hinnangul saab lahenduseks olla reaalne konkurents ja töötav opositsioon. «Töötava opositsiooni eelduseks on aga loomulikult piisavalt suur volikogu ja eelkõige piisavalt suur elanikkond, kes esindajad valib,» sõnas ta.

Kiisler on mitmel korral tulnud haldusreformi ettepanekuga avalikkuse ette, kuid seni pole parteid selle elluviimises üksmeelt leidnud.

Minister märkis, et ta pole haldusreformi läbiviimisest ning sellega kaasnevast omavalitsuste vähenemise ja nende suurenemise plaanist loobunud ja otsib idee elluviimiseks jätkuvalt teiste parlamendierakondade toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles