Keskerakond ootab e-hääletamisele inimõiguste kohtu hinnangut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keskerakond ootab Euroopa Inimõiguste Kohtult õiguslikku hinnangut elektroonilise hääletamise kasutamisele eelmistel, 2011. aasta kevadel toimunud riigikogu valimistel.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul leiab erakond, et e-hääletuse õiguslik regulatsioon ja korraldus ei vasta Eesti põhiseadusele. «E-hääletuse süsteem sisaldab väga suuri turvariske. Elektroonilise hääletuse süsteemi läbipaistmatus õõnestab nii valimistulemuste kui ka kogu avaliku võimu usaldusväärsust,» ütles ta partei pressiesindaja teatel.

Partei märkis inimõiguskohtule saadetud avalduses, et kahe ja poole aasta eest toimunud valimistel kasutatud e-hääletuse süsteemi ebaturvalisust on tõestanud nii meediale kui ekspertidele noor IT-huviline, kelle sõnul oli vastav valijarakendus manipuleeritav nii, et sellest ei saa mingil viisil teada ei hääletaja ega vabariigi valimiskomisjon. Erakond viitas ka inimõiguste ülddeklaratsioonile, mille järgi on igaühel õigus võtta osa oma riigi valitsemisest ning teha seda salajasel hääletusel või muul vaba valimisõigust tagaval hääletusviisil.

Toobali sõnul on Keskerakonna eesmärgiks saavutada olukord, kus inimõiguskohus tuvastab konventsiooni õiguste rikkumise.

Järgmised valimised toimuvad Eestis 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles