Ida-Viru poliitik tahab 31 valijat oma koju sisse kirjutada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Elmo Riig.

Kolmapäeva pärastlõunal esitas valimisliidus Rahva Hääl Alajõe volikogusse kandideeriv Aleksandr Petuhhov vallavalitsusse 31 inimese elukohateatise – neid kõiki soovis ta enda koju sisse kirjutada. Nüüd uurib asja politsei.

«Kõik need on mu sõbrad ja tuttavad, kes tahavad mind valimistel toetada,» põhjendas Petuhhov ajalehele Põhjarannik.

«Mitmed eelmised valimised on näidanud, et teistmoodi siin vallas toimida ei saa – massilised sissekirjutused enne valimisi on vastaskandidaatidel normiks muutunud. Tänavu on meie poliitilised vastased juba augustist saati vallaelanikele kala jaganud, tasuta toiduabi jagati mitte üksnes abivajajatele, vaid kõigile vallaelanikele. Mina pole kedagi ära ostnud, mul pole selleks võimalustki.»

Päev pärast elukohateatiste esitamist võeti end Petuhhovi juurde sisse kirjutada soovinud inimestega ühendust keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroost.

«Kui ma sellest teada sain, helistasin ise politseisse ja pakkusin, et nad võiksid hoopis minuga rääkida. Täna hommikul kohtusimegi ja esitasin neile kõik oma argumendid,» rääkis Pettuhov eile ennelõunal.

«Ma saan aru, et selline sissekirjutamine pole ilus – aga mis mul üle jääb? Me ei tea, kui palju on vastaspool endale samamoodi valijaid juurde toonud, me mängime pimedalt. See ei meeldi meile, aga oleme selleks sunnitud.»

Samas valimisliidus volikogusse kandideeriv Vadim Ivanov esitas taotluse kolme inimese sissekirjutamiseks – seda mitte oma koju, vaid oma firmale OÜ Peipus kuuluvasse majja.

«Need kolm on firma uued töötajad,» selgitas ta. «Eelmised töötajad, kes samuti selles majas elasid – seal on kõik elamiseks vajalikud tingimused olemas -, läksid ära ja nüüd leidsin uued inimesed,» tunnistas ta, et tõenäoliselt on need kolm tema valijad.

Alajõe vallasekretär Daisy Utsar ütles eile pool tundi enne valijanimekirjade sulgemist, et Ivanovi esitatud elukohateatised on valla elanikeregistrisse kantud, Petuhhovi esitatud elukohateatiste pakiga ta aga tegelema ei kiirusta.

«Seal oli 31 avaldust, üks neist tema abikaasa, kelle elukoha ma registreerisin, ülejäänute puhul kahtlustan valeandmete esitamist ja nendega tegeleb edasi politsei.» Utsar peab ebareaalseks, et kahte väikesesse tuppa ja kööki võiks 30 inimest elama mahtuda, seda lisaks praegustele elanikele.

Veel üks sama valimisliidu kandidaat soovib enda juurde sisse kirjutada kümme inimest. Neid avaldusi lubas Utsar enne otsuse tegemist veel uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles