Keskerakonna kandidaadid pääsevad seekord notariaalsetest lepingutest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kongess muutis põhikirja 2011. aastal.
Keskerakonna kongess muutis põhikirja 2011. aastal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitas, et kuigi erakonna põhikiri annab selleks võimaluse, ei sõlmi partei tänavustel kohalikel valimistel kandidaatidega kampaaniakulude hüvitamiseks notariaalseid lepinguid.

Keskerakonna põhikiri kohustab kõiki liikmeid toetama erakonna valimiskampaaniat. Partei on juba teatanud, et kavatseb veel enne valimispäeva oma ridadest välja heita kõik liikmed, kes seda kohustust rikuvad, kandideerides mõne teise erakonna või valimisliidu nimekirjas, kui samas omavalitsuses on välja pandud ka Keskerakonna nimekiri.

Lisaks kampaania toetamise üldisele kohustusele läheb põhikiri ka konkreetsemaks. Nimelt lisati 2011. aastal toimunud Keskerakonna kongressil põhikirja punkt, mille kohaselt võib erakonna juhatus sõlmida partei nimekirjas kandideerivate inimestega riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimiste kulude hüvitamiseks notariaalse lepingu. Samuti annab põhikiri võimaluse sõlmida kandidaatidega piirkonna juhatuse või Tallinna nõukogu otsusel notariaalne leping ka kohalikel valimistel.

Toobal ütles Postimehele, et kuigi põhikiri tõesti sellise võimaluse annab, pole partei seda nendel kohalikel valimistel siiski rakendanud. «Ühtki notariaalset lepingut sõlmitud ei ole. Kõik kandidaadid on olnud valmis panustama ja ei ole sellega olnud probleeme,» lausus ta.

Tõenäolisemalt võetakse lepingute sõlmimine tema sõnul ette enne 2015. aastal toimuvaid riigikogu valimisi. «Pigem on see parlamendivalimiste küsimus, kus ootame kandidaatidelt suuremat panustamist, sest ka positsioon on kõrgem kui kohaliku omavalitsuse volikogu,» ütles Toobal. «Ka europarlamendi valimistel võib see kõne alla tulla,» lisas ta.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad järgmise aasta 25. mail ning riigikogu valimised 2015. aasta 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles