Aaviksoo: preemiate lauskeelamine oleks vale

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseminister Jaak Aaviksoo pidas õigeks 22 kaitseministeeriumi ametnikule 18 800 krooni suuruse aastapreemia maksmist ning tema sõnul oleks preemiate lauskeelamine vale ja populistlik.

«Traditsioonilise tulemuspreemia maksmine kõikidele töötajatele aasta lõpus on meil lõpetatud ja seda ei tule ka tagasi, olen 100 protsenti seda meelt,» ütles Aaviksoo täna Postimees.ee`le. «Aga, et ühtegi inimesi ei ole, kes preemiat ei saaks, siis see oleks ülepingutamine. Sellel oleks natukene populismi mekki.»

Aaviksoo sõnul kavatseb ministeerium ka järgmisel aastal samal põhimõttel preemiat maksta. Preemia saanud 22 inimest on umbes 10 protsenti ministeeriumi töötajatest.

«Kui inimesed ministeeriumis seda aktsepteerivad ja leiavad, et see on motiveeriv süsteem, siis ma tahaks ikkagi jätkata samal moel,» märkis Aaviksoo. «Ei oleks õige igasugune materiaalne lisamotivaator niisama lihtsalt ära kaotada. Raskel ajal tuleb ka inimesi motiveerida ja isegi sõja ajal makstakse preemiat.»

Ministri sõnul on tal raske uskuda, et avalikus sektoris enam kusagil inimesi rahaga ei motiveerita. «Ilmselt teistes ministeeriumites enam sellisel kujul aasta lõpus tulemustasu maksmist ei ole,» lisas ta. «Ikka erinevates kollektiivides premeeritakse inimesi, see ei kao päris ära.»

Aaviksoo lausus, et 22 inimese preemia moodustas 0,6 protsenti ministeeriumi tänavusest palgafondist. «Rahaliselt ei ole see ministeeriumi jaoks probleem, kuid inimesi see motiveerib,» lisas ta.

Minister ütles, et preemiate maksmine oli osa reformipaketist, millega kulude kärpimise eesmärgil kaasnes ka palkade vähendamine ja töötajate koondamine. Preemiaks makstud 18 800 krooni on ministeeriumi töötajate keskmine kuupalk.

Preemia saanud inimestel on Aaviksoo sõnul kollektiivis laiem toetus ning nende kaastöötajate arvamus, et nad on millegagi hakkama saanud. Preemia saajate seas oli töötajaid sekretärist osakonnajuhatajani.

«On inimesi, kelle kohta öeldakse, et nad väärivad preemiat,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles