Pihl: saatsin reformierakondlastest ministritele vabanduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide juht Jüri Pihl
Sotsiaaldemokraatide juht Jüri Pihl Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Jüri Pihli sõnul saatis ta eelmisel nädalal reformierakondlastest ministritele kaitsepolitseile esitatud avalduse pärast vabanduse.


Pihl ütles BNSile, et saatis käsipostiga kirjaliku vabanduse Reformierakonna peakorterisse 23. detsembril. Ta ei soovinud täpsustada, mida ta reformierakondlastest ministritele täpselt kirjutas.

Reformierakonna pressiesindaja kinnitusel on 23. detsembri kuupäevaga saabunud Pihlilt erakonna esimehele, peaminister Andrus Ansipile vabanduskiri, kus ta avaldab kahetsust oma kirjatüki pärast, mis põhjustas Ansipile ja Reformierakonnale kannatusi.

«Muudest härra Pihli isiklikest vabandustest meie teadlikud ei ole,» ütles pressiesindaja BNSile.

Justiitsminister Rein Lang ütles teisipäeval valitsuse pressikonverentsil, et temani ei ole Pihli vabandus jõudnud.

SDE esimees Jüri Pihl tunnistas 18. detsembril pärast erakonna juhatuse koosolekut, et tema kaitsepolitseile tehtud avaldus kolme valitsusliikme kohta oli ebaõnnestunud, meelevaldne ja ebapädev. Pihl ütles, et ta peab mõistlikuks avaldada kahetsust dokumendis nimetatud ministritele.

Pihl esitas detsembri alguses kaitsepolitseile avalduse, kus ta taotles kriminaalasja algatamist Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi ning samasse erakonda kuuluva justiitsminister Rein Langi ja välisminister Urmas Paeti väidetava riigireetmise kohta.

Kaitsepolitsei lükkas avalduse tagasi ja ei algatanud menetlust.

Pihl kirjeldas dokumendis septembris puhkenud viisaskandaali, kui tuli ilmsiks, et siseministri ülesandeid täitnud Lang tühistas Paeti taotlusel Venemaa riigiduuma saadikule Sergei Markovile kehtestatud Schengeni viisakeelu ja jättis keelu noorteliikumise Naši endise juhi Vassili Jakemeko suhtes kehtima.

Pihl käis enda sõnul kapo initsiatiivil seoses Markovi viisaskandaaliga seletusi andmas. Selgituste andmise käigus edastas ta Eesti Vabariigi pädevale uurimisorganile ka oma kõhklused, mis puudutasid teatud poliitikute käitumist ja motiive Markovi viisakeelu tühistamisel.

Lang avaldas Pihli kaitsepolitseile tehtud avalduse 16. detsembril justiitsministeeriumi koduleheküljel.

Riigikogu arutas septembri lõpus viisaskandaalist ajendatuna opositsiooniparteide Keskerakonna ja SDE algatusel Paeti ning Keskerakonna, SDE ja Rahvaliidu taotlusel Langi umbusaldamist, mis aga ei leidnud parlamendi enamuse toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles